EternaMoldova

Acasă » Dixi » Amprentele lunii august in lunca Prutului

Amprentele lunii august in lunca Prutului

Reclame

Zilele de prazdnic, cele de sarbatoare, poporul le hotaraste singur; fie ca sunt legiferate de stat sau canonizate de biserica. Altele, datorita feluritor circumstante, cad pe capul nostru pe neprins de veste. Luna august, spre exemplu, se impune cosistent in nefasta istorie a piciorului de plai. Din care motive selectam conotatiile catorva evenimente moderne, asa ori altfel legate de luna lui cuptor.

  • 23 august 1939

Anexarea la 28 iunie 1940 a Moldovei de Rasarit de catre Uniunea Sovietica constituie o consecinta directa a Tratatului de neagresiune germano-sovietic, incheiat la 23 august 1939, pe un termen de 10 ani. Tratatul e semnat la Moscova, de ministrul de externe sovietic Veaceslav Molotov si ministrul de externe german Joachim von Robbentrop, in prezenta lui Stalin; la 31 august e ratificat de Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice.

Putem, prin urmare, cu certitudine afirma ca, daca pentru crestini la inceput a fost cuvantul, pentru noi, fara a fi intrebati, a mai fost acest Acord. Desi propaganda U.R.S.S. l-a supranumit ca Pact al Pacii, numai pace nu a adus omenirii conspiratia Tiranilor. Paravanul oficios al adevaratelor planuri neo-colonialiste e devoalat de Protocolul aditional secret, care impartea sferele de influenta intre cele doua mari puteri si a generat inceputul rapturilor teritoriale in intreaga Europa.

Lovitura de teatru a acordului germano-sovietic. Socotesc situaţia foarte grava. S-au inţeles oare la o impartire a Poloniei şi Romaniei?”, consemna Armand Calinescu în jurnalul sau personal, la 22 august 1939 (http://juriscult.wordpress.com/2012/06/21/doua-date-intunecate-din-istoria-romaniei). Congruenta rivalilor provoaca mari semne de intrebare in intreaga lume, cu toate ca delimitarea „sferelor de interese” in Finlanda, Tarile baltice, Polonia si Romania era o necunoscuta.

Cat priveste Romania, formularea ambigua a prevederilor de la Articolul 3 al Protocolului divulga duplicitatea textului din acordul secret, orientata la inselaciunea celeilalte Inalte Parti: „In privinta Europei sud-estice, partea sovietica subliniaza interesul pe care-l manifesta pentru Basarabia. Partea germana isi declara totalul dezinteres politic fata de aceste teritorii.” Jocul “inofensiv” al  sovieticilor cu contrapunerea pentru notiunea singulara “Basarabia” a pluralului – „aceste teritorii” dezvaluie intentia U.R.S.S. de a nu se limita in expansiunea cotropirilor doar la Basarabia.

Din alta parte, raptul Basarabiei etaleaza procesul josnic al dezintegrarii statului Romania Mare. Este primul pas, precedat formal de  doua ultimatumuri impertinente ale U.R.S.S. In urma atacului sovietic de la 28 iunie 1940 guvernul roman decide evacuarea provinciilor jinduite de  agresor. Romania pierde Basarabia, nordu­l Bu­co­vinei si Tinutul Herta – parte din vechea Moldova.

Rezumat. Promulgat la 23 august 1939, Pactul consacra cea mai oribila data in contemporaneitatea romanilor. In temeiul lui ni s-au furat, bine merci, 101.129 de kilometri patrati, cu o populatie de 6.821.000 de romani! Pentru moldovenii orientali, fara a conveni in special asupra altor date concrete, ziua insumeaza particularitatea cea mai blestemata a nenorocirii – ruperea repetata de la vatra.

  •  2 august 1940

 Sovietul Suprem al U.R.S.S. adopta “Legea U.R.S.S. cu privire la formarea R.S.S. Moldovenești unionale” ce instituie  pe arealul romanesc, ocupat violent la 28 iunie 1940, “statalitatea socialista moldoveneasca”, inventata cu 16 ani mai inainte.

Obiectii:

a)  ignorand orice argumente politice, istorice sau etnografice, in mod injust, U.R.S.S. instaureaza in spatiul cucerit cu tancurile o formatiune statala fictiva – Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca (calul troian modern). Formatiunea intruneste, prin excelenta, toate elementele necesare unui cap de pod imperial in tensionarea atmosferii pentru viitorul nedeterminat in zona Europei de Sud-Est;

b) prin instituirea arhi-artificialei R.S.S.M., Sovietul Suprem al U.R.S.S. isi depaseste abuziv prerogativele sale constitutionale;

c) prin instituirea arhi-artificialei R.S.S.M., Uniunea Sovietica incalca flagrant normele acceptate ale dreptului international;

d) in mod similar, formarea arbitrara de catre Moscova a R.S.S. Moldovenesti desemneaza proba cea mai peremptorie  a exportului revolutiei bolsevice.

 Rezumat. Glia rapita a Moldovei rasaritene e prefacuta la 2 august 1940 intr-un poligon de batjocura a vechilor traditii statale moldovenesti.

  •  30 august 1940

Avand ca scop o noua amputare teritoriala a Romaniei, Dictatul de la Viena se produce in conditii de deplina deruta ale guvernului condus de Ion Gigurtu şi a elitei conducatoare romanesti. Convocat de regele Carol al II-lea in dimineata zilei de 30 august, Consiliul de Coroana admite neputincios conditiile arbitrajului de la Viena in schimbul garantarii frontierei stabilite de catre Germania si Italia. Trasarea hotarelor modificate fiind erijată personal de Hitler, Romania e constransa sa cedeze segmentul de nord-vest al Transilvaniei in favoarea Ungariei.

Tragica vara a anului 1940, in genere, e marcata pentru Romania cu pierderi fatale din teritoriu si populatie.

Rezumat. Ziua de 30 august 1940 consemneaza continuitatea cedarii fortate a pamantului romanesc.

  •  20 august 1944

Are loc demobilizarea Armatei a 4-a romane in zona Iasiului – un act de “mare tradare a comandantului Armatei a 4-a, general de Corp Armata Ioan Mihail Racovita, savarsita in stransa legatura cu Casa Regala si cu Partidul Comunist”.

Pentru neinitiati – o micro-catastrofa, ce deschidea instantaneu frontul prin „Poarta Iaşiului“. Pentru cei care privesc in jur – nici pe departe un accident, mai degraba, o cauza plauzibila, bine pusa la cale si organic inspirata de actorii lui 23 august 1944. Putin importanta din punctul de vedere al strategiei operative militare, pe arena politica fapta evalueaza cat o exersare secundara pentru capitularea preconizata a Tarii.

Rezumat. Preludiu la Romania comunista.

  • 23 august 1944

La o distanta de numai 5 ani de la 23 august 1939 si atat de debusolata in negrul conţinut, ziua de 23 august 1944 se evidentiaza consistent in destinul Romaniei. O zi de turnura intunecata, cand la ora 17.30, din ordinul Regelui Mihai I, se produce arestarea maresalului Ion Antonescu.

Nespus de controversata prin schimbarea brusca a anturajului de pe ambele scene teatrale – interna / externa, ea protejeaza intr-un fel Romania de declansarea unor eventuale lupte in interiorul tarii. Merita deosebit de subliniat ca sfortarile – incurcate pana la zapacire, de a se impune ba dintr-o parte, ba din cealalta, transforma participarea romanilor la cel mai mare conflict militar, politic, economic și diplomatic din istoria omenirii in niste convulsii sporadice. Ceea ce faciliteaza ulterior invingatorilor in conflagratie omiterea Romaniei de la masa tratativelor.

Tentativa maresalului Antonescu de a scoate Tara din razboi pe calea incheierii unui armistitiu în condiţii onorabile, ce salva demnitatea Romaniei invinse, a fost curmata de inlaturarea lui brutala. Demareaza oportun aranjamentul sovietic, mascat in minciuni, medalii si avere, dar strict directionat  la dezonorarea Romaniei. In plus, capitularea ei neconditionata, inaintea semnarii armistitiului, deschide nestingherit usile Armatei Sovietice in Peninsula Balcanica.

Iesirea de sub influienta Germaniei naziste nu-i aduce Romaniei mult ravnita independenta politica sau, cel putin, o licoare a libertatii, ea trezindu-se totalmente in extrema opusa – la discretia Kremlinului. Mai ramanea sa se puna la punct conditiile de vasalitate recenta, alias, bolsevizare brutala pentru a contura gravitatea deplina a dezastrului semanat. Concomitent, Romania pierde importante teritorii si un urias potential uman, iar actiunile dictatoriale ale sovieticilor ii conditioneaza dezvoltarea strict limitata, pe un esantion ce avea sa depaseasca urmatorii 50 de ani in timp. Paradoxul situatiei de la 23 august 1944 e conturat de impropriul slogan: Stalin si poporul rus libertate ne-au adus.

Antrenarea politica a acestei date incepe din 1945. Dar, deoarece comunistii nu detineau inca expres puterea, la prima ei aniversare se dezlantuie pe neasteptate un “mic” confuz: regele Mihai insista in demisia cabinetului, iar prim-ministrul Petru Groza se opune categoric. Izbanda de mai tarziu a regimului comunist permite valorificarea zilei de 23 august la apogeu: in 1948, dupa abdicarea fortata a regelui, aceasta e declarata drept ”Ziua Nationala a Romaniei“. In fapt, a fost ovationata si ca  ”Ziua victoriei revolutiei antifasciste si antiimperialiste” sau „Eliberarea Romaniei de sub jugul fascist. Ultima festivitate se desfasoara in 1989.

Rezumat. Ziua de 23 august 1944 necesita o apreciere de pe pozitiile pur-nationale ale Romaniei, indiferent de conjunctura factorilor internationali.

  • 31 august 1944

Trupele sovietice, invingatoare in batalia dintre cele doua drapele rosii – national-socialist si comunist, au intrat in Bucuresti.

Rezumat. Instaurarea suzeranitatii Kremlinului care, sub diverse fatete, va dura o perioada de circa 45 de ani (pana la 22 decembrie 1989).

  • 31 august 1989

Genocidul “eliberatorilor” in Moldova sechestrata e devoalat in ultima ora  de constrangerea bastinasilor in a declara drept o uriasa victorie posibilitatea de a-si vorbi limba pe vatra sa. Vreme de peste 200 de ani straduie intrusul in sugrumarea limbii anexate in 1812 la velico-derjavnici. Teama de cuvantul “roman”, care ii sta ca sarea in ochi, a transferat frica si la indigeni. De unde si purcede deocheata epopee a sarbatorii unei limbi… a nimanui, fara nume; care, se zice, este a noastră, dar nu a voastra (!?)

Mostra preluata din Codul Muncii al Republicii Moldova nr.154 din  28.03.2003. Publicat la 29.07.2003 în Monitorul Oficial nr.159-162 / art.648):

Articolul 111. Zilele de sărbătoare nelucrătoare

(1) În Republica Moldova, zile de sărbătoare nelucrătoare, cu plata salariului mediu (pentru salariaţii care sînt remuneraţi în acord sau pe unitate de timp– oră sau zi), sînt: …. lit.i) 31 august – sărbătoarea „Limba noastră”; …”

Toate sansele de a fi nominalizati la capitolul unicitatii in Univers sunt rezervate. Paradoxul cel mare razbate insa din nebunia unora dintre autohtoni de a-si tolera tiranul. Multime de rataciti sufleteste voteaza masiv si intensiv la alegeri adeptii ocupantului. Nu stiu care din aborigenii batranului continent ar mai demonstra enorma infantilitate.

Rezumat. Cu sau fara pricina, lasitatea ce ne caracterizeaza prospera in vesnicie.

  •  27 august 1991 

In urma distramarii rusinoase a U.R.S.S., fantasmagorica Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca isi declara independenta, sub numele de Republica Moldova. Mai mult, sub acompaniamentul atotputernicului vecin de la Est, nu „respublica” ci, simplu de tot, “Maldova”  tind a se recomanda alesii poporului in relatii protocolare.

Diplomatia dubioasa a Romaniei (ca intotdeauna, Doamne?), se vede ca intr-un exces de zel, se repede prima in a flutura steagul recunoasterii internationale a nemaivazutei l’ indépendance a unui cot de pamant ce-i apartine, de jure. Nu are vreo posibila scuza demersul, caci nu exista parinte sa aclame instrainarea definitiva a copilului, rapit la grele imprejurari de raufacatori.

Modelul nemtesc, prin care Imperialista Republica Federala Germana niciodata n-a recunoscut existenta in Germania de Est a unei Republici comuniste (atat de) Democratice, n-a servit de invatatura puilor de daci.  Uite, ca acolo reunificarea s-a infaptuit; pe cand la noi se asteapta cu piosenie blagoslovenia “fratelui mai mare“.

Fiind astfel copil al nimanui, prin sine insasi pretinsa Republica Moldova reprezinta un argument incontestabil impotriva suveranitatii / statalitatii in interfluviul Nistru-Prut, deoarece Acordul de la 23 august 1939, care a nascut-o:

1. Este condamnat de intreaga comunitate internationala umana, inclusiv de cele doua parti semnatare, U.R.S.S. si Germania;

2. Este recunoscut ca nul ab initio;

3. Respectiv, consecinţele politico-juridice ale acestuia n-au putere juridica si sunt lichidate.

Chiar Sovietul Deputatilor Poporului al U.R.S.S. denunta la 24 decembrie 1989 (hotararea nr.979-1) odioasa intelegere.

Numai la Chisinau, Acordul dintre Uniunea Sovietica stalinista si Germania hitlerista sta cocotat in capul mesei.

Mai mult, “federation maldavanschii” se vrea in ultima vreme la Chisinau; care va include, eventual, potentialele Unitati Teritorial-Autonome – satele Bubuieci (1) si Durlesti (2). Dar fara Muntii Ural. Probabil, in afara frontierelor noii federatii se va mentine Kazahstanul. E discutabila, in context, chestiunea cu satul Valea Bicului.

Rezumat. Vai de capul nostru.

2 august 2012

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: