EternaMoldova

Acasă » Dixi » Bucovina, in originem nomen

Bucovina, in originem nomen

Reclame

 

220px-Bucovina_division.svgO vorba inteleapta spune, ca la inceput a fost cuvantul…

Pentru noi, ce-i vitregiti de Patrie, la inceput a fost Moldova.

Descalecatul legendarului Bogdan voievod, dar, si mai ales, virtutea și autoritatea Marelui Stefan, au determinat conturul hotarelor Tarii Moldovei pentru eternitate. Si nu e vina noastra ca soarta ne-a harazit ca vecini Imperii hraparete, ce au tins permanent sa se largreasca. De jur imprejur – Ungaria, Polonia, Sublima Poarta, Rusia autocrata / Imperiul Sovietic au pretins suparat sa limiteze spatiul rezervat indigenilor. Mofturi legate de suzeranitate, politica, religie etc. se invocau adesea in scopul sacrificarii violente a teritoriului moldovenesc, dar consecinta intotdeauna a divulgat adevarul.

200 de ani de la rapirea Moldovei  Transprutene  de catre Imperiul Tarist au trecut in neant. Preferat de bastinasii din arca carpatina, evoluţionismul isi savureaza rusinos roadele: moldovenii raman divizaţi. Pana cand? Umilinta mare pentru mandra Tara de odinioara a Moldovei. Si ce-i dureros la suflet, o dezonoare inemaginabila pentru crestinii ortodocsi ce-si zic moldoveni. Pe drept se inţelege acum veridicitatea filosofiei eminesciene ca pana la Dumnezeu “e o cale atat de lunga”… Din care motive, imperios necesar e sa retinem ca istoria Basarabiei incepe cu anul 1812 si va dura pana la REVENIREA la matca. (…)

22 mai 2012

Argumente pro:

Un articol publicat candva in “Literatura si arta” facea referinta la o eventuala provenienta a denumirii Bucovina de la numele unui general austriac (!?) – Nicolae Adolf von Buccow. Nu cred sa fi fost asa de tampiti imperialii. De regula, se vorbeste ca iata, austriecii au denumit astfel teritoriul moldovenesc acaparat in 1775. Dar nu am intalnit detalii privitor la legatura aceasta defecta.

Exemplu adecvat, Imperiul Tarist / Sovietic. Au tot cautat “fratii / tovarasii” sa mascheze furtul de pamant din interfluviul Nistru-Prut (vezi – http://juriscult.wordpress.com/2011/09/06/in-cautarea-poreclei-moldovenilor-din-basarabia-centrala/), pana la urma au lasat-o balta.

Proiect :

1. Referinta la teritoriul integru al Moldovei.

2. Raptul din 1775. Ducatul Bucovinei.

3. Expunere a unei potentiale Ipoteze despre originea numelui provinciei.

4. Paralela cu ciuntirea Basarabiei.

Cei cointeresati pot interveni cu sugestii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: