EternaMoldova

Acasă » Dixi » Eminescu, ignorat de aborigenii unei pseudo-republicute

Eminescu, ignorat de aborigenii unei pseudo-republicute

Reclame

Unirea Basarabiei cu România, de la 9 aprilie (27 martie, stil vechi) 1918, a fost marcata recent la Chisinau intr-o gama mult prea minora. 95 de ani trecuti in neant nu i-au invatat minte pe bastinasii obisnuiti cu scabia comunisto – sovietica mostenita. Rupti au fost din trupul Tarii in 1812 – pe nedrept, cu mare jale; separati raman si astazi – pe drept, dar cu deosebite pretentii.

Una din inexplicabilele revendicari ale soricelului fata de elefant razbate din informatia de ultima ora de la adresa – http://www.timpul.md/articol/consiliul-unirii-i-a-comemorat-pe-membrii-sfatului-arii-42338.html. Sa vezi / auzi si sa nu crezi: ”Consiliul Unirii a organizat ieri un flash mob în fața Ambasadei Ungariei în semn de protest pentru neutilizarea limbii române de către diplomații unguri în comunicatele oficiale. „Misiunea diplomatică a Ungariei din R. Moldova folosește doar limbile engleză și rusă, ceea ce este inadmisibil și incorect. Documentele trebuie să fie scrise în limba oficială a statului. Am decis să protestăm ca să dăm dovadă de demnitate națională și să sensibilizăm opinia publică”, a declarat Vitalia Pavlicenco, membru al Consiliului Unirii și liderul Partidului Național-Liberal.

Urat lucru  manifesta oaspetii, cu adevarat, asemenea ingheturilor tarzii ale babei Odochia.
Privita, totusi, dintr-o parte, ticalosenia maghiarilor e o nimica toata comparativ cu propria nimicnicie. De ce? Imperios necesar era ca in fața Ambasadei Ungariei sa protesteze “alesii boborului”; nu e exclus sa poata fi diagnosticata la dumnealor, prin tumultul inaltatoarelor griji de stat ce-i navaleste, o micro-picatura a demnitatii naționale. Si de n-a fost sa fie, intelegem cuminti ca Ambasada cu pricina demonstreaza inradacinarea vehementa in colbul Chisinaului a proverbului „Cainii latra, caravana trece.” Uite, ca proaspetii europenizati nu doresc a vorovi nici macar „moldovineste”, barem, sa zicem rumaneste sau maramureseneste – de unde, spune legenda, ne-au descalecat stramosii. Atitudinea diplomatilor constrange la o unica concluzie posibila: in cot li-i lor, stimabililor, de memorabilul articol nr.13 (vai !) din  Constitutia rosiatica a RM. Concomitent, adanc obijduitoare e ignoranta brutala, ba josnica, intr-un fel, a ambitiei si siretlicului elitei politice autohtone de incondeiere a glotonimului fals „limba moldoveneasca” in Legea suprema a societatii si statului. Ati dat faliment, tovarasi. Marturisesc nu eu, ci reprezentantii imputerniciti: ungurii refuza sa confirme minciuna. Ceea ce inseamna ca nu va recunosc ca “teara”. Dovada peremptorie – a cata la numar? – ca pacaleala „rosie-enciclopedica” are picioare scurte, asemanand uluitor cu beneficul scuipat in oglinda.

Nici cu varful unghiilor n-au stiut unii din cei multi, ca in comunicatele oficiale unguresti date la Chisinau se utilizeaza limbile engleza si rusa.

Mare noroc mai au, ca n-a aflat despre tainica batjocura Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al statuletului grabnic incropit de partizanii revolutiei permanente – care iaste Maldova de pe mosia satului Bacioi. Si care-le mai nu si-a dat demisia din cauza ca mai-mai nu ne-a dus in Evropa (hai, ca ne-au mai dus si altii; n-am ajuns, ca e departe!). Si noroc ca n-a aflat prim-ministrul proto-respublicutei. N-a cunosut aceasta sfidare a bunului simt Presedintele Parlamentului. N-a stiut, cu exactitate astronomica, chiar domnu prezidentu. Si alti tovarasi n-au posedat informatia. De fapt, este o banuiala curata, ca n-au stiut. Altfel, Doamne fereste era de nenorocitii diplomati, daca  cineva, undeva, cumva afla…

Sau poate napasta etaleaza traditia locala, adica o persoana ce nu se stimeaza ? Inca balada Miorita arata ca tradarea isi intinde uimitor de rapid aripile, intunecand cugetul omului. Ori, anume imaginea vanzarii de neam o transmite independența proclamata la 27 august 1991, atat de veridica in raport cu originile sale – Romania. Dea Domnul sa fie un scurt epilog in tragica si nebuloasa balansare intre „est – vest”. In rest, pe fondul rivalitatii personale si a luptelor politice de grup – motivate, in mare, de capriciile protagonistilor de o zi, populatia isi primeste rasplata binemeritata. Complicitatea la plecaciune in fata suzeranului – fie si cu armata a 14-a in coasta, o obliga sa-si indrepte odata si odata spatele pe verticala. Cert este ca exemplul urmeaza sa fie dat, in primul rand, de receptivitatea autoritatilor la acea vox clamantis in deserto, ce pastreaza vie scanteia constiintei nationale.

Un om bine educat nu si-a permite nicicand sa vorbeasca in sanul familiei altminteri, decat in limba mamei sale. In mod contrar, devine ridicol. Iata, insa, ca mass-media din statul nostru rodnoi-?! releva adesea semetia unor bravi edili – educati in spiritul standardelor bolsevice contrafacute, care sfarama indraznet granitul filologiei si, minune, apare poliglotul. Cel mai curajos si cel mai cutezator transpira in chinuri –  e o limba, cum nu dai, straina – dar articuleaza, plin de importanta, la tribuna de Parlament / Guvern / autoritati. Coboram incet- incet nivelul, la forfotul din strada : TV, radio, presa, analisti / comentatori, masele largi etc.; cu ifose, aici se demonstreaza cultura ce nu mai incape in instruita persoana. “Desteptaciunea” unei limbi pasaresti – numai nu romana! razbate prin ecran, undele radio, pagina de ziar si se asterne lin pe capul celor multi si prosti. In modul cel mai deochiat, se merge pana la fantasmagorica intrebare: exista o deosebire intre moldoveni si romani ?

O realitate dura persista de cand lumea: cum te respecti, asa esti apreciat. In atmosfera chisinauieana difuza, intrebarea capata o incarcatura extrem de delicata, caci, daca-ai sta sa te gandesti, de ce? Ca nu te afli, mon chéri, la TV Mozambic / Malawi / Madagascar… i proceaia, i proceaia respublici… suverane, independente si strasnic indivizibile. Acolo –per favore; dar acasa la tine – pourquoi si pocemu, dlaczego, miért, neden, perché, por qué, warum, чому…? Why? De ce? Devii stupid, Omule. Te injosesti nu numai pe tine, prea-inteleptul, vine vorba. Faci de ras o Tara, care are o limba – a pamantului, utilizata dincolo de  hotarelor ei, recunoscuta pe mapamond.

Limba natala nu are facultatea de a-ti diminua autoritatea. Aici, la vatra, la o intrebare in limba  (…?) – turca, raspunzi frumos in limba mamei. Eroicul efort sta dovada peremptorie ca esti un cetatean cu suflet, demnitar adevarat. Care se stimeaza, are 7 ani de acasa, mai are si Patrie. Conteaza mult doar faptele, iar vantul habar nu are ca esti un erudit, un veritabil dottore.

Aflandu-te, insa, cu importante treburi de stat in tara prietena si sora (…?) – Turcia, aferim – türkçe konuşan; cat iti permite ranza. In China ? – salutem! Si a.m.d. Uite, aici si acum, arata tuturor ca ai niscaiva studii facute, ca esti un  multilingv, plurilingv, polilingv adecvat. Intr-un cuvant, esti o persoana inteligenta. Singura doleanta – sa nu faci vreo gafa, adicatelea, sa nu calci prin strachini. Adu-ti aminte de patania slavitului logofat Tautul si fii atent la cafeaua fierbinte.

Iar daca stai rau a la turca bre  (si altele), aminteste-ti de Marele Eminescu, cu al sau recital – Ai nostri tineri

Rezumat. De la facerea lumii si pana la 16 (28) mai 1812, noi, basarabenii centrali, constituiam parte indispensabila dintr-o Tara, dintr-un neam. Prin urmare, d’aci suntem!

Cum n-ar fi, macabrul joc al soartei scindeaza Moldova in doua: cotropitorul ne-a rapit, cu opinci si pingele, cu tot. Puternica Rusie Tarista ne-a sfasiat Tara, acaparand jumatatea orientala, pe care a numit-o fraudulos – Basarabia. La distanta de peste un secol al pribegiei, in virtutea circumstantelor favorabile, basarabenii decid Unirea, dar succesoarea Rusiei, Uniunea Sovietica, reitereaza jaful. Profita de uriasul sau potential si la 28 iunie 1940 prada angro din trupul Tarii – Basarabia inchipuita, nordul Bucovinei si, dintr-o eroare tactica – (?), Tinutul Herta.

Mai mult, in scopul diminuarii pentru viitor a oricaror reminiscente nationale, la 4 noiembrie 1940, Moscova sechestreaza glia carpatina dupa bunul plac, luandu-ne, bine merci, nordul Bucovinei, Tinutul Herta, parte din Transnistria, Bugeacul, delta Dunarii; ulterior, in 1948, si Insula Serpilor. Lasa „generos” aborigenilor o palma de pamant – „pretins stat socialist moldovenesc”, cu “autentice” vestigii ce „probeaza” antica statalitate. O numeste somptuos – ”Maldova”, ridicand-o la rang de – respublica / stat independent, mai recent – “federation maldavanschii”, iar in relatiile protocolare se utilizeaza – mai in gluma, mai in bataie de joc, sinonime gen – „omolog, partener”.

Regretabil, dar dezrobirea din 1991 nu aduce multravnita unire pe ulitele Chisinaului. Nici integralitatea teritoriala si umana nu i-a deranjat pe deputati: tentatia de a decreta propria domnie prevaleaza conceptul datoriei, chiar cu riscul de a – si asuma culpa colectiva. Zarva mare si euforia cuprinde culoarele puterii cu iz rosu – “nano-Maldova -mare” e recunoscuta pe plan mondial, este membru al institutiilor internationale, relatii – la dreapta si la stanga…  Prin extinderea anevoioasa a notiunii de “tara”, “slugile boborului” doresc a se prezenta pe arena mondiala sub steagul unei iluzorice Moldove. In aberanta viziune ce ni se serveste, “terisoara”, chipurile, exista. Smecheria e mascata sub paravanul “inocentei” jonglari cu cuvintele – Moldova vs Republica Moldova.

O motivatie uluitoare – vechea Moldova, banuim,  cu Pocutia la un loc, adopta actualmente denumirea Republica Moldova. “Nevinovata”  interferenta se administreaza cu brio pe plan intern / extern: “Moldova, cu denumirea oficială Republica Moldova, este un stat localizat in sud-estul Europei. Se invecineaza cu Romania la vest și cu Ucraina la est.” (http://ro.wikipedia.org/wiki/Republica_Moldova).

Despre care Moldova/Republica Moldova vine vorba, stimate cititorule? Stiintific este argumentat ca prima – a consolidat Romania, cea de-a doua – nu are traditii statale. Tertium non datur: o “Maldova” ciopartita nu face cinste nimanui, iar demersul contravine legilor stiintei si naturii. Observati, cel putin, lipsa punctelor cardinale “nord” – “sud” la delimitarea frontierelor? Pacat – si incorect, sub unghi de vedere materialist. De ce sa mergem contra lui Dumnezeu? Ori, dreptul national si istoric ne pune in fata responsabilitatii pentru cele primite de la El: Basarabia – refacuta, Moldova – unificata, Tara –intregita.

Fixam un semn distinct al intrebarii, la pasajul reprodus: si-ar identifica oare Tara in microscopicele hotare Marele Ioan-Voda cel Viteaz (a domnit, februarie 1572-1574)? Putin probabil, caci nu pentru “indivizibila federatie” Cimislia – Nisporeni a sclipit in Istorie sacrificiul domnitorului erou. Asta e Moli-dova lasilor: parca – este, parca – nu e (Moli-dova – anume asa se recepta la radio “Moldova 1” (- ?) pronuntia unor prezentatori in exces de zel al romanismului). Din alta parte, e demna de admiratie reticenta dura in preocuparea diriguitorilor: uite, ca nu s-au numit AfriEuroAsia…

Paranoia raţiunii depaseste orice limita, deoarece apelativul Moldova e aspirat de oficialitatile de toata mana, ca o fantoma dorita, dulce. Pagina oficiala a Republicii Moldova in reteaua Internet e intitulata “modest” –http://www.moldova.md/md/istorie/. Credeti ca s-a declansat lupta pentru idealul Unirii Tarii? – Nu. Credeti ca se lupta macar in numele Intregirii  Basarabiei? Din nou – NU. Per contrario, desi responsabil, sub aspect moral, de integritatea Basarabiei, Chisinaul a abandonat-o “cavalereste“, fara pic de remuscare. Intre timp, se da cu fil-ologia… invingatorului.

Urmeaza, apoi, pacatul cel mare al statului roman. Dupa fatidica sectionare din 1812, Moldova nu si-a mai revenit. Ba, pentru a se salva in etrnitate, Principatul a decis integrarea cu Muntenia, formand statul modern Romania. Astfel, de la 1859 incoace, abordand ferventa tematica a Moldovei, ai ca subiect – de jure si de facto – Romania; si viceversa. Rezulta ca manualele scolare ce indica hotarele Romaniei la est cu… Moldova (-??????….) promulga o grosolana denaturare. Mai al naibei ca doctrina comunista. Deconspirarea separatismului politic, preferat de politicieni, ofera solutia corecta: Romania poate avea granita la est, in unicat, doar cu Republica (!) Moldova.

Incepand cu 27 august 1991, instabilitatea proiecteaza rezultatul alegerii caracteristice. Deci, o meritam pe deplin, iar cererile de clementa nu se admit. In anii de slava, Moldova era riverana la Marea Neagra; parodia ei politica contemporana – Republica Moldova, are tocmai (!) 340 metri iesire la Dunare. Dunarea l-a insemnat pe Stefan cel Mare cu rana de la glezna, noi o facem pe-a neznaiului, cersind accesul. Printre altele, care o fi primul ce a sarit sa recunoasca nemaivazuta l’independance de pe sesul Bicului?

 28 martie 2013

Nota.

O mica referinta la harababura Moldova vs Republica Moldova, turnata pe capul copiilor.

1. Din sursa ocazionala “Claudiu Giurcaneanu. Iuliana Musat. Gheorghe Ghica. Geografia Romaniei. Manual pentru clasa a VIII-a. Editura didactica si pedagogica, R.A. Bucuresti. 1993.“, selectam urmatoarele fragmente inspirate:

La pag.6 : “Lungimea totala a granitelor tarii noastre masoara 3.190,3 km.

a) Granita spre Moldova si Ucraina. Cu Moldova ne invecinam la rasarit, intre…”

– Retinem, Moldova (!?) e in afara hotarelor romane.  In acest caz, la 24 ianuarie 1859, Muntenia s-a unit cu… (?) – muma padurii. Nu se indica, asadar, granita artificiala cu statul Republica Moldova.

Pagina 66: “Riurile din partea de nord-est si est sint strinse de Siret si Prut. Dintre acestea, Prutul formeaza granita in partea de est a tarii noastre, iar Siretul curge prin mijlocul Moldovei.”

– Daca Siretul este un riu din interiorul tarii, respectiv, Moldova e in afara hoatrelor, atunci cate Moldove exista pe “globul Moldovei” (vorba unui tov.din Chisinau), domnilor autori de manuale?

2. In unicul scop de a egala tensiunea de la pct.1, savureaza placerea si consulta ciudateniile unui manual de Istorie, clasa a IV-a, din Republica Moldova: https://eternamoldova.wordpress.com/2013/01/12/un-manual-de-istorie-debusolata/

3. Test pentru maturi. Zice o poveste veche, precum ca Butoiul desert suna tare. In cunostinta de gloriosul trecut al Moldovei, cat de real e sa lecturezi la adresa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Republica_Moldova impertinenta ce razbate din involburarea – voita (!) a termenilor Moldova vs Republica Moldova? In fapt, o incontestabila confirmare a grotescului proverb: Fudulia e sora buna cu prostia. Ori, mizeria voalata nu are capacitatea de a intruchipa mandrul stat de odinioara, care era, este si va fi, Moldova.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: