EternaMoldova

Acasă » Dixi » „Minunea” de pe Bic sau care federatie e mai mare?

„Minunea” de pe Bic sau care federatie e mai mare?

Batranii nostri cunosc frumoasa legenda cu minunea de la Maglavit. Cam trecuta in timp, consumandu-se in indepartatul an 1935. Intru slava Creatorului, insa, minunile persista. Una din ele se infiripeaza recent la Chisinau. Este vorba despre etichetarea celui mai statulet stat din lume cu pretinsul apelativ “Moldova“, actiune ce ar confirma, sub unghi ticalos de vedere, „propserarea” Moldovei lui Stefan.

 Nedemna ocupatie a guvernantilor de propagare si formare a fantasmagoricei idei privitor la asezarea in centrul municipiului Chisinau a statului ”Moldova” inclina greutatea balantei inspre datul cu degetul in nori. Cu alte cuvinte, ne ciocnim de o banala aberatie. In fapt, o lume intreaga cunoaste ca mandra Tara de odinioara a Moldovei e sfasiata de agresor in multime de segmente. Iar asumarea abuziva a numelui tezaur contureaza o blasfemie curata. Numai ca  minciuna injectata angro de intrus prinde – la dreapta si la stanga se vocifereaza azi pe ulitele acoperite de politicism ieftin nu despre amarnic ”indivizibila si statalista” republicuta ci, simplu de tot, despre ”Teara Maldovei / Basarabia”. Ce e mai rau, denaturata perplexitate ia amploare in sanul maselor largi, prea dulce fiind nostalgia trecutului glorios.

In ambitii coloniale, Rusia Tarista si-a fixat candva privirea asupra stramtorilor ce duc spre Mediterana, dorind sa se aseze in Constantinopol. Considerentele razboinice vizau ca o etapa fireasca incorporarea Principatelor Romane. In modul cel mai fatal, bastinasii legau si ei zadarnice sperante de a scapa de jugul otoman cu ajutorul rusilor – sub conditia respectarii statutului de independenta si a traditiilor pamantului. Cu mare regret, in realizarea tendintelor contradictorii a coincis doar tactica, deosebita radical fiind strategia. Nu in zadar, unul din filosofii timpului afirma in cunostinta de cauza:  „Taranul roman nutreste pentru „muscal” (moscovit) numai ura” [1].

Deja pe la 15 aprilie 1810, atingand hotarul Nistrului, Rusia reclama deschis proiectul de organizare administrativa al Principatelor, definitivat cu impartirea in patru gubernii – Basarabia, Moldova, Muntenia si Oltenia. Si daca soarta a ferit poporul roman de iminentul pericol, sacrificata a fost partea orientala a Moldovei. Rusinosul Tratat de la Bucuresti, semnat de Imperiile rivale la 16/28 mai 1812, venea sa ateste rapirea frauduloasa a pretinsei Basarabii.

„Binefacatorul” si-a atribuit interfluviul Nistru-Prut, fara sinchiseala. Cu atat mai inteleasa e atitudinea ulterioara a Uniunii Sovietice (U.R.S.S.), care daruie, bine merci, in noiembrie 1940, Nordul Bucovinei, cu Tinutul Herta, parte din Transnistria, precum si Basarabia Istorica, cu iesirea la delta Dunarii si la Mare, putin mai tarziu (mai, 1948) si Insula Serpilor, „republicii surori” – Ucraina. Parcela de langa Anenii Noi o proclama, in bataie de joc, drept cea mai autentica „statalitate socialista moldoveneasca”; cu radacini adanci, ce se trag dinainte de facerea lumii. Lucru „demonstrat” in unison de enciclopediile cu iz comunist.

Si daca U.R.S.S. a disparut in neant, ucenicii partinitori dovedesc buna insusire a lectiilor ezoterice. Deznationalizarea, rusificarea si colonizarea cu originari din alte tari, au facut ca partile rasaritene ale Moldovei sa-si piarda coloritul particular. Sub acest aspect, un mare semn al intrebarii planeaza vizavi de facultatea revenirii la matca, iar Rusia poate trage lejer linia: calul troian cu trei capete si-a indeplinit misiunea.

Intrebari similare precipita si „neatarnata” Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca, devenita in 1991 „independenta” Republica Moldova; tot ea, mai incoace, simplu de tot, „Maldova”, care, si mai aproape de zilele noastre, intuieste sa se transforme in „federation maldavanschii”. Nu conteaza ca reprezinta „cogeamite” nano – frantura din slavitul Principat. Nu conteaza nici faptul ca n-are capacitatea de a reflecta macar Basarabia, in hotarele raptului reiterat 1812 / 1940 / 1944. Tot asa, nu conteaza nimic batjocura de ultima ora a agresorului, care nu inceteaza sa fractureze, pe nemancate, bucati din lotul ramas – Pridnestrovcsaia Moldavscaia Respublica, Avtonom Territorial Bölümlüü Gagauz Yeri… Ba inca un sir intreg al viitoarelor „voevodate”- numite sofisticat „Unitati Administrativ-Teritoriale”, stau la rand in segmentul central al fostei Basarabii pentru a dezintegra la infinit… „armoniosul micro-imperiu moldav”.

O grava eroare de text se cuvine eliminata. Ziceam adineaori ca nu se fac convulsii in valea raului Bic, in scopul unificarii – totalmente gresit. Chestia e ca ani in sir poporul a finantat o parodie a „titanicului” efort de reintegrare (!) – a nu stiu ce si nu stiu unde. Incepand cu 12 decembrie 2002, parlamentarii voteaza defalcari bugetare consistente la capitolul sponsorizarea „Ministerului reintegrării”. „Acest minister nou infiintat are doua orientari de baza: coordonarea politicilor tuturor ministerelor de la Chisinau si reglementarea conflictului transnistrean pentru reintegrarea tarii.” [2] O enigma a epocii constituie stirea, cum de a preluat „ministerul” competenta Guvernului referitor la „coordonarea politicilor tuturor ministerelor” ? Pe deasupra, conceptia intreaga privind „reglementarea conflictului transnistrean pentru reintegrarea tarii” finiseaza la 25 septembrie 2009 cu un „prodigios” fis, fara a mai reintegra ceva. Intr-un cuvant, bani cheltuiti pe apa sambetei, habitatul desemnat Cheseneului lui Acbas[3] ramanand hartuit pana astazi. Nici atata, Doamne!?

Se observa de la o posta ca „antica statalitate” nu mai incape in hotarele determinate de cuceritor. Generarea de noi si noi cnezate in culoarele regimului marioneta de la Chisinau sta dovada peremptorie ca „suzeranul” nu ne scapa din ochi, nici ca pleaca, ci doreste sa presteze „interese” la Poarta Balcanilor. Fiind Constantinopolul redenumit, in vizor ramane Europa. “Alesii” aborigenilor adera comod la jocul satanic, ba nici se mai vad „slugi ale boborului”, ci fiecare se vrea… un sultan, padisah, sahinsah, han, seih, emir, tar sau, cat de cat, un preafericit uns al Moldovei (?) cu dorita „federatie” in buzunar. Adica, oricum si orice, fie si cu pretul destabilizarii societatii, incurajarii separatismului. De unde si se trage indeletnicirea murdara cu proslavirea desearta a „statului nostru rodnoi” in dauna integritatii Tarii. Desi despre pericolul caderii in ispita avertiza Isus Hristos odata.

Rezumat: e foarte si foarte ademenitor sa fii calif pe o ora.

Aventura are o data fixa a lansarii: 27 august 1991. Spre dezamagirea Dreptatii, Libertatea n-a eliminat calvarul. Per contrario, eclipsati de umbra „fratelui mai mare“, proaspetii „statalisti” devin de „sine statatori“, dar fata sorginte. Nebunia ia rapid proportii: la inceput modest, ulterior din ce in ce mai cu zel, autoritatile chisinauiene incearca sa se intituleaza „a, al Moldovei”. Fara a denunta intentia de a trudi la refacerea ei. Pai, cum altfel? Stai intr-un picior (nu – de plai), dar declari jur-imprejur: „Maldova” – incolo, „teara” – incoace, „Basarabia – dincolo. Africa nu ne trebuie. Ce ni-i noua, ca Moldova e sechestrata? Principalul e ca in Chisinaul plin de piosenie tot si toate fac referinta la o iluzorica „Maldova”. Insasi Alma-mater a veridicitatii stiintifice locale reclama de sub voal remarcabila scorneala[4]: „Despre Academia de Stiinte a Moldovei” (!?)

Se stie ca pierderea intelepciunei inseamna pierderea echilibrului. Care AfriEuroAsie ati fixat in sintagma, domnilor academicieni? Ori, in contextul abordat, Academia simbolizeaza, mai degraba, o autoritate a fiului ratacitor, care nu doreste sa se intoarca acasa. Dar si asa   ati ratat uriasa ocazie: mitropolitul Vladimir a luat-o hat inainte, reusind sa se autointituleze, bine-merci, „al intregii Moldove“. Pare sa se nasca concurenta la stabilirea intaietatii “unificatorului” Tarii. Iar povestea cu regele gol e o nimica toata comparativ cu  aiureala despre „Maldova” care un exista!

Ce spuneti de o alta perla: „Chisinaul este capitala Moldovei si cel mai mare oras. Alte mari orase sunt Tiraspol, Tighina, Balti, Cahul si Orhei. Suprafata: total: 33,843 km patrati.[5] „Cititi, invidiati” – expresia nu-mi apartine, este a poetului V.Maiacovskii. Mentionand ca magnifica lor „Maldova” etaleaza intocmai paradisul haosului si al intunericului, nu ne mai oprim asupra anumitor obiectii din utopica categorie a eticii.

Cineva poate sa intrebe nedumerit, dar care e situatia in scoala autohtona? Raspuns: si mai al naibei. Urmariti mostra selectata din „Istorie. Manual pentru clasa a IV – aEditura Univers Pedagogic, 2006, cu strasnica avertizare precum ca „Acest manual este proprietatea Ministerului Educaţiei şi Tineretului”. Cu atat mai vrednica pare sa fie informatia lecturata. Intelegem cuminti, ca glumele nu se accepta. Minunati-va, dara, retineti si transmiteti si la altii: „Teritoriul Moldovei este cuprins intre raurile Prut, Nistru si Marea Neagră[6].

Ca tot se-nchina „iluminatii” la monumentul sfantului voievod Stefan cel Mare, nu pot rezista tentatiei sa intreb: ce drumuri ar apuca nefericitul domnitor, auzind tampeniile?

In paranteza fie spus, aluzia  la Marea Neagra promulga o incarcatura extraordinar de frumoasa, in virtutea a doua eventuale ipoteze. Una: atacam urgent Ucraina pentru a recupera litoralul, ca-i al nostru. Fara a deranja in materie Curtea Internationala de Justitie. Doi: daca nu si nu, conchidem ca stimabilii autori s-au ratacit: ce fel de Mare Neagra langa sat Bacioi? Alta e ca au uitat, habar n-ai, de Cernauti, Hotin, de orasul Balta; speram ca va fi operatiunea “x”?

Chiar problema aparuta la prezentarea prognozei meteo s-a rezolvat instantaneu in dealul Schinoasei (plasamentul TV Moldova -1(?): initial se anunta timpul de pe costisa satului Durlesti – echivalent al nordului, apoi cea din sud, cum ar fi, pe vale. Important: punctele cardinale „est-vest” lipsesc, deoarece „teara” nu le are[7]. Urmeaza temperatura din centrul satului, din raionul scolii, de langa bufet, primarie, biserica, nucul lui Trofim; respectiv, roua de dincolo de rapa… Perimetrul „tarii” nu incape pe ecran si atunci TV succeda, destul de solid, regiunile in detalii – fiecare cu vremea lui. Esential este ca temperatura sa nu incalce hotarele demarcate. Se intampla, pe alocuri, ca bate si vantul. La Tiraspol, cu certitudine, bat rusii… Benderul, alias, Tighina, e data ofranda, tot lor. Emisiunea dureaza, in genere, la vreo 3-5 minute.

Mult mai simpla e situatia, in context, la Federatia Rusa. In primul rand, ecranul TV cuprinde acolo intreg teritoriul – federatia, pesemne, e mai mica sau televizorul e imens. A doua: ai anuntat temperatura in Extremul Orient, Extremul Nordic;  restranse voiajuri prin Siberia, ici-colo – partea europeana; mai in sus – Karelia, mai in jos – Muntii Ural. Si atat. Nu-i spatiu, asta-i. Involuntar, am descoperit unicul pretext de ce Rusia nu abandoneaza teritoriile moldovenesti cucerite.

Un singur atu au pierdut, totusi, rusii in campania de anexare a Basarabiei: n-au stiut sa-i dea mai demult „andipindenta“. Procedeul ii exonera elementar de acuzatia de cotropitor. Uite, ca nu s-a intors la casa parinteasca Chisinaul, contrar avantului national din perioada anilor 1989-1991. I-a placut jocul de-a „suveranul“, liderii tratand de la „egal cu omologi / parteneri” si ignorand, plini de trufie, dumnezeiasca sansa. Ba tupeul diriguitorilor de a angaja in conjuctura interna / externa mult ravnita supozitie cu „Maldova” drept realitate depaseste limitele bunei cuviinte, caci in absenta uneia cat de mizerabile traditii statale, uzufructul de pe Bic nu are un temei si este fals. Jinduita slobozenie a redeschis usa intruparii cu Patria, dar ruperea originilor cu propriile mani conduce univoc la consecinţe deplorabile. Fereasca sfantul sa se scoale cumva din mormant Ioan Voda cel Cumplit (a domnit, februarie 1572-1574): ce mai jale ar fi printre inteleptii „suverani, independenti si indivizibili”.

Prin urmare, daca si se vor uni pamanturile natale vreodata, Unirea va incepe de pe planeta Marte, intrucat viteazul domn nu mai invie.

Vorbeam la inceput despre minunea din vara anului 1935, de la Maglavit, Oltenia. Iata ca la anul 2000 d.Hr., la Chisinau, ciobanul Petrache Lupu e depasit, fatalmente: „federati – oaia” moldo-ivanilor incomparabil e  mai mare decat „fede – ratusca” ruseasca.

 30 aprilie 2013

Note:


[1] http://ro.wikipedia.org/wiki/Marxism „Aceasta fraza apare la inceputul manuscrisului B 91 al lui Karl Marx despre romani. Explicatia? Iat-o in citatul care vine in continuare: „La 7 mai 1828, 150.000 rusi se revarsa in Moldo-Valahia. In protestele sale din 1826, impotriva ocupatiei turcesti, Rusia se induiosa fata de nenorocirile tarii; acum rusii se dedau la groaznice excese. Niciodata – spune Saint Marc Girardin insusi (in ale sale Souvenirs des voyages) – n-a avut loc o mai inspaimantatoare distrugere de vieti. Un jaf enorm, hotii de ale ofiterilor, barbaria soldatului rus etc. (…) Ocupatia rusa avea sa se prelungeasca (avea sa dureze 10 ani), pana ce turcii vor fi platit 125 mil. despagubiri de razboi. (Tarul Nicolae voia chiar sa cumpere Principatele, pretuite la 36 mil.fr)”.

Este impresionant ca aceste lucruri sunt afisate chiar de catre cel care a scris si a publicat in 1848, impreuna cu Friedrich Engels, Manifestul Partidului Comunist si ale carui sfaturi au fost pastrate cu sfintenie de catre comunistii de mai tarziu.”

[2]  http://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_%C8%98ova

[3] Ion Dron. Chisinau. Schite etnotoponimice. Editura ULYSSE. Chisinau. 2001. Pag.7-23.

[4] http://www.asm.md/?go=despre&new_language=0

[5] http://www.moldova.org/page/despre-moldova-35-rom.html

[6] http://eternamoldoval.wordpress.com/2013/01/12/un-manual-de-istorie-debusolata/

[7] http://ro.wikipedia.org/wiki/Republica_Moldova: „Moldova, cu denumirea oficială Republica Moldova este un stat localizat în sud-estul Europei. Se învecinează cu Romania la vest și cu Ucraina la est.” Dracoasa ecuatie au nascocit bolsevicii – „Moldova” lor se invecineaza la vest cu Moldova lui Stefan. No, ghiaure!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: