EternaMoldova

Acasă » Dixi » Oglinda moldoveanului oriental

Oglinda moldoveanului oriental

Reclame

De ce unii din indigenii dintre Prut şi Nistru scuipa cu ardoare chipul din oglinda? Fiindca, de facto, in reflectie se observa mutra unui roman pacatos, pe cand mandra persoana care se priveste, se declara, de jure, „maldavan”. Oglinda fermecata au mostenit-o de la Marele disparut, Imperiul Sovietic. Cel care priveste in ea, vede altceva decat propria imagine. Totul, corespunzator principiilor comunismului stiintific: spunem una, subintelegem alta.

Sub acest aspect, este imperios necesar reformularea intrebarii „Oglinda, oglinjoara, cine-i cea mai frumoasa din tara?” a frumoasei imparatese din cunoscuta poveste a fratilor Grim, dupa cum urmeaza: „Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai moldo-ivan din tara?”

Nebunia „moldovenismului” ce bantuie prin segmentul central al Moldovei de Rasarit (Republica Moldova) nu se datoreaza in exclusivitate doar ultimului invadator sau colonilor adusi cu nemiluita. Pentru asi asigura dominatia, Imperiul a aruncat în poporul „eliberat” semintia diavolului, destul de transparenta, de altfel. Obiectivul nu era / este sa studieze istoria acestui popor, ci dimpotrivă, dezbinarea moldovenilor orientali de origine, abandonul Tarii si orientarea lor catre matusca Rusia. Odata cu imbracarea mantiei rosii, actiunea imperialilor devine peste masura de agresiva, dar tot plauzibila ramane.

Proclamarea independentei în 1991 n-a schimbat de loc anturajul. Dupa cum se stie, scopul se consuma odată cu (…)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: