EternaMoldova

Acasă » Dixi » Originea Moldovei – legenda

Originea Moldovei – legenda

Reclame

Motto: “Care e mai mandra decat tine intre toate tarile semanate de Domnul pre pamant ? care alta se impodobeste in zilele de vara cu flori mai frumoase, cu grane mai bogate ?”

Alecu RUSSO “Cantarea Romaniei

Implinind grijile Universului, n-a uitat bunul Dumnezeu de mica planeta Pamant. Inzestrand-o cu cele necesare pentru viata, El a creat aici omul si l-a lasat sa traiasca in Gradina Edenului. Dar, dupa cum se stie veridic din strabuni, omul n-a intarziat sa pacatuiasca si pedeapsa a fost izgonirea din Paradis. Asa a inceput colonizarea globului pamantesc.

Credinta religioasa spune insa ca tot Creatorul a repartizat habitatul intre natiuni. Se prezinta oamenii, cate unul din etnie, in fata celui Sfant si primesc localizarea, care si ce merita in destinul sau. Astfel, fiecare popor isi creeaza Patria sa: sesuri si campii – intra in posesia agricultorilor; dealuri, imase – se atribuie crescatorilor de animale; cei cu muntii si padurile sunt vanatorii; la partile riverane se stabilesc pescarii… Primesc natiunile intinsuri de ape, de pustietati; locuri cu clima mai calda sau mai rece revin pe rand.

Modelul dumnezeiesc de distributie a spatiului intre natiuni etaleaza gratia divina asupra oamenilor si este sacru in vesnicie. Dupa ce a impartit ultima suprafata si tocmai se termina sirul tuturor natiunilor, urca Atotputernicul in locul rezervat celor fara de pacate si da sa se odihneasca. Cand colo, apare moldoveanul – cu o sapa pe umar, obosit si plin de sudoare.

–         De unde te-i luat, omule? – intreaba Preasfantul.

–         Am tot lucrat la vie, Doamne. Sa fie cu iertare. Acum te rog sa-mi dai si mie un loc de trai, pentru urmasii mei.

–         Ce sa fac Eu, crestine, caci Pamantul l-am oranduit déjà?

–         Iarta-ma, Doamne.

Mare-i mila Domnului: n-are incotro si rupe o bucata din Rai. Dupa ce o blagosloveste, o consacra moldoveanului in stapanire. Din care motive, a devenit Moldova o umbra a Raiului pe Pamant. Iar Tara sa a ramas in eternitate – un Picior de Plai si o Gura de Rai.

Inca de atunci si pana acum, asemenea unui legamant, taranul nostru cultiva intr-una si vita de vie.

24 septembrie 2012

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: