EternaMoldova

Acasă » Dixi » Rătăcirea unui Dac

Rătăcirea unui Dac

Reclame

 

I. Scoala sovietica il numea pe Stefan cel Mare, simplu de tot, Stefan al III-lea. In istoriografia rosie – moldoveneasca, naratiunea unor manuale se limita, daca tin bine minte, la o singura propozitie. Se accentua grav ca el (vezi, Doamne) n-a improprietarit taranii cu pamant. Ceea ce insemna ca n-a organizat colhozuri[1] si, intr-un fel, n-a fost kamunist.

In rest, sanatate la toata lumea. Elevul central-basarabean studia abisul istoriei sub o stranie refractie:  Rusia Kieveana; domnia lui Iaroslav cel Intelept (1019-1054, botezat cu numele Gheorghii);  intemeierea knezatului Moscova; eliberarea Rusiei de sub jugul tataro-mongol; rascoalele lui Ivan Bolotnicov, Stepan Razin, Emelian Pugaciov; alianta lui D.Cantemir cu Petru I (apare Moldova!); anexarea Basarabiei de catre Rusia Tarista; revolutia bolsevica; „alipirea” Basarabiei la  „Patria-muma” URSS (deja -?), adica Basarabia acoperita de mantia dictaturii comunismului stiințific… Erau in voga, de asemenea, multitudinea razboaielor de expansiune a Imperiului Rus, redate, de regula, sub masca diferita: a fost atacat, se apara, ba ca se salveaza sau a intervenit sa salveze, a eliberat… Din cate am retinut, dupa fiecare conflagratie consecintele erau identice: la imperiu a fost „anexat” teritoriul (…)

09 februarie 2012 

Note:

[1] http://dexonline.ro/definitie/colhozCOLHÓZ, colhozuri, s. n. Forma de cooperativa agricola de productie in fosta U.R.S.S. – Din rus. kolhoz. Interpretare proprie: colhoz -gospodarie agricola de prelucrare a pamantului in comun, unde taranimea lucreaza, iar „slugile” – comunistii – împart roadele. „Echitabilitatea” impartirii il depaseste angro pe eroul Papandopulo din comedia „Nunta in Malinovca”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: