EternaMoldova

Acasă » Dixi » Supozitie vizavi de originea numelui „Basarabia”

Supozitie vizavi de originea numelui „Basarabia”

Introducere. Nimic mai desert in lumea asta decat falsa filosofie a „statalitatii sotialisti” moldovenesti, deoarece Chisinaul secesionist niciodata!!! in istoria sa nu a avut experienta statala de sine-statatoare. Premisa rezuma din sinteza: cu piatra de temelie in Baia – prima resedinta de scaun a Patriei, statalitatea faurita de Bogdan I (voievod al Maramuresului si Domn (intemeitorul) al Tarii Moldovei; n.inainte de 1307 – d.1367) persista neintrerupt in timp inca de pe la anul 1359 si nu are nevoie de vreo caricatura pacatoasa; fie ea de orice culoare – patrimoniul moldovenilor e dezbinat violent si trebuie unificat. 

Promulgarea ideei despre existenta unei Basarabii in afara Principatului e abordata de Rusia Tarista in scopul vadit expansionist in directia balcanica. Pe toate caile posibile si imposibile, “eliberatorul”  planteaza consistent aberatia. Suntem, adica, poporul (?) „ales” (de samoderjet / sovietici / mancurti), nu avem nimic comun cu „pseudo”-moldovenii dintre Prut-Carpati, care, pare-se ca sunt romani (?) – tabu penalizat sever de Moscova. Asijderea, ne deosebim radical de „extrateresti”- rumunii supravietuitori din nordul Bucovinei, Tinutul Herta, Transnistria, Bugeac. Interes major prezinjta faptul, ca pe undele mass-mediei locale nu se aude nimic – dar absolut nimic! – de delta Dunarii, de Insula Serpilor ce ne apartine de jure, nu si de facto, etc.

Nu e la moda in Chisinaul contemporan a vorbi despre caracteristica fizico-politica adecvata a Moldovei, despre pamantul rapit in a.1812 (denumit fraudulos, dupa a.1813, „Basarabia”), cucerit repetat in a.a.1940 / 1944. Prin mijlocirea ustensilelor aflate la indemana, cotropitorul si acolitii promulga vartos ideea precum ca ceea ce au desemnat cu tancul in 28 iunie 1940 reprezinta ditamai „sovetscaia Moldavia”. Mai recent, cu “precizie” matematica similara, domeniul educational „andipindent” angajeaza nevinovat teza precum ca patrimoniul sat Vanatori ot Nisporeni etaleaza cogeamite „teara Moldovei„, la caz „Basarabia”. Cules parca din folclorul rusesc gen-„znai nasih” (astia suntem noi), epizodul ne pune in imposibilitatea de a invata junimea sa-si iubeasca Patria. Allah ekbar, ghiaure.

Dar si asa apar mari semne de rezerva, conturand nedumerirea tampita: ce-au sechestrat sovieticii la o luna si 5 zile (!?) dupa inrobirea repetata la 28 iunie 1940 a interfluviului Nistru-Prut? Caci au furat o Basarabie si o alta au lasat ciobanasilor revolutionari la 2 august 1940. Imperios necesar e sa urmarim calvarul Basarabiei si pe aceasta lungime de unda.

Rog potentialul oponent sa dea dovada de extrema prudenta la declinarea paradigmei. Gresit va fi raspunsul in cazul mizei pe unicitatea istorica a tinutului. Castiga persoana ce anunta cifra „trei”, caci anume atatea „Basarabii” releva obscura psihologie chisinauieana. Puncte de reper: 1. Basarabia – istorica. 2. Basarabia – in extenso. 3. Basarabia contemporana – in caricatura.

1. Cu referinta la numele Basarab. Angajata la studierea numelui Basarabia, orice escalada in lumea bibliografica finiseaza indubitabil cu demonstraţia că nu Moldova, ci Muntenia face cunoscut lumii numele Basarabilor. Majoritatea surselor literare leagă neîndoielnic constituirea statalităţii Ţării Româneşti de un nume probat istoriceşte şi anume „…de la Marele Basarab, intemeietorul autentic şi autohton al voievodatului „a toată Ţara Românească”. La această concluzie, după mărturia istoricului Gh.I.Bratianu[1], pe temeiul documentelor sigure şi nu al tradiţiei contestate, ajunse-se marele N.Iorga. O idee general acceptată despre întâietatea lui Basarab la domnia Principatului.
În contextul celor relatate, reţinem intervenţia  profesorului Petre P.Panaitescu: „Acel care izbuti sa unească toate micile cnezate şi voevodate de pe ambele maluri ale Oltului şi să inlăture şi pe Tătari din campia Munteniei, a fost Basarab, care luă titlul de mare voevod al Ţarii Românesti. Basarab era unul din urmaşii voevodului Seneslav, tatăl său se numea Tihomir.”[2] Aşadar, contrar cunoscutei legende despre descălecatul lui Negru-Vodă din Ţara Făgăraşului, începuturile statalităţii în câmpia Munteniei nici pe departe nu se leagă de figuri fantasmagorice, ci au poziţionat la origini o personalitate concretă.
Eventuala controversă dintre mit şi realitate face din nou subiectul lui N.Iorga, care-şi detaliază părerea: „Basarabă nu trebuie confundat cu personalitatea legendară, adinc inrădăcinată in conştiinta poporului, care e „Negru-Vodă”, pretins intemeietor venit din Făgăraş, regiune ce n-a fost colonizată şi organizată politiceşte decit in a doua jumătate a veacului al XIV-lea.”  În plină proximitate, savantul nu scapă oportunitatea de a se exprimă şi mai direct: “Cît pentru “Negru” e vorba de Neagoe Basarabă…”[3]
Desfăşurând sub tendinţe identice ipoteza, domnul Ion Nistor concretizează în paginile lucrării „Istoria Basarabiei” pe unul din întemeietorii statului muntean: „…găsim în fruntea voevodatului oltean pe Ion Vodă Basarab, care, mai fericit ca înaintaşii săi, dobândi în lupte crâncene cu craiul unguresc neatârnarea ţării sale faţă de Ungaria si aşeză scaun statornic de domnie la Curtea-de-Arges (1300).”[4]

Insirarea de citate ce ne-am permis, creioneaza doar un prim suport al…

26 februarie 2012

Note:


[1] Gheorghe I.Bratianu. ”Traditia istorica despre intemeierea statelor romanesti”. Chisinau. Cartea moldoveneasca. 1991. Pag.72.

[2] Petre P.Panaitescu. „Istoria romanilor”. Chisinau. Logos. 1991. Pag.64.

[3] Gheorghe I.Bratianu. ”Traditia istorica despre intemeierea statelor romanesti”. Pag.72-73.

[4] Ion Nistor. Istoria Basarabiei. Chisinau. Cartea moldoveneasca. 1991. Paginile 22-25.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: