EternaMoldova

Acasă » Dixi » Care din aceste „doua Moldove-?” e Moldova?

Care din aceste „doua Moldove-?” e Moldova?

S-a umplut lumea, in ultima vreme, cu „Maldova” Chisinaului. Cel mai prapadit mercurian grabeste a-ti explica – in orice alta limba, decat a bastinasilor, ca Moldova e primara – ca stat, iar Romania – secundara. Desi nu admite macar ipotetic articulatia sunetelor niciunuia din subiectele vizate-! se auto-considera „profi” in istoriografia acestora si-ti comunica verdictul irevocabil: nici ca ar fi Romania stat / tara in sensul clasic al cuvantului, ci, colea, o creatura artificiala. Per contrario, „Moldavia noastra rodnaia” (scumpa) include caracteristici certe la tema (accentul e pus, bineinteles, pe „statalitatea” satului Vanatori, din Nisporeni, sub Ungheni).

Daunator din cale-afara e faptul (sau poate pacatul cel mare -?) ca insasi actorii de o ora a paturii politice locale aprind focul celui mai autentic „moldovenism“, alternand dispretul cu ura fata de origini. Straniile inflexiuni palpaie migalos pe plan intern / extern si devoaleaza „dainuirea” unei exuberante „Moldove” – inexistente. Din care motive, avem ferma convingere ca opiniile publice / oficiale trebuie obligator sa faca distinctie intre ceea ce afirma ca adevar si ceea ce constituie adevarul. Anume pe teza evidentiata vom incerca – a cata oara? – o scurta pledoarie vizavi de strasnica statalitate a celui mai statulet stat de pe mapamond.

Experimentele diriguitorilor cu frumoasa lor „Maldova”, ridicata peste noapte pe palma de pamant din centrul Basarabiei – rapite de la matca, contravin bunului simt si realitatii. Ori, nimeni si nimic nu poate tagadui ca actualmente Moldova e dezmembrata violent in fragmente: 1 – Moldova istorica; 2 – nordul Bucovinei cu Tinutul Herta; 3 – nordul Basarabiei – orasul Hotin cu tinutul omonim; 4 – Transnistria; 5 – Bugeacul-vechea Basarabie, cu plasele Reni, Bolgrad si Ismail; 6. – Insula Serpilor cu o parte a deltei Dunarii; 7. Republica Moldova. Metaforic vorbind, sunt amprentele sangelui autohton, concepute de imperialismul tarist in indepartatul an 1812, combinate ulterior – a.1940 / a.1944 – cu tirania comunista. In baza dreptului de cucerire – pe care Pactul Societatii Natiunilor il inlatura! – portiunile strabunului plai mioritic au fost trecute volitiv sub jurisdictia R.S.S.Ucrainene. Stapanindu-le nelegitim pana astazi, Ucraina isi asuma rolul principalului beneficiar al jafului rezultat in urma Pactului Ribbentrop-Molotov. Este tocmai cazul sa punctam ca nulitatea Pactului – recunoscuta de intreaga omenire! – are corespondenta directa cu raptul teritorial – care incalca orice norme de justitie – in dauna Romaniei. 

Subliniem cu deosebire, ca daca in a.1859, impreuna cu Muntenia, Principatul nostru a pus bazele statului modern Romania – in unicul scop al salvgardarii nationale – aceasta nu inseamna ca el a disparut de pe harta umanitatiiVitalitatea Romaniei constituie dovada tangibila a persistentei Statului Moldova in eternitate. Prin urmare, ultimul nicidecum nu poate fi eludat de pe arena.

Asemenea si cu jinduita dorinta de asi atribui calitatea celui de-al doilea stat romanesc. Mai ticaloasa aventura nu intalnesti in Univers, caci istoria cunoaste trei, Doamne, si toate trei state romanesti – Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca. In aceasta legatura, remarcam distincta semnificatie a domniei lui Mihai Viteazul in istoria patriei noastre, care a realizat prima unire politica a celor trei Tari Romanesti (consulta http://www.pinterest.com/pin/90283167500385153/).

Cu mare regrete pentru slavitul oras Chisinau, dar cel de-al doilea stat marioneta pe teritoriul moldovenesc este Republica Moldoveneasca Nistreana; si nicidecum mandra „capitale”. Afirmatiile de acest gen constituie o grosolana farsa, asa cum Transnistria probeaza cea mai socialista statalitate „maldavineasci” inca la 12 octombrie 1924, iar sireacul Chisinaul bolsevic – abia la 2 august 1940; mai risipind cavalereste pamantul Basarabiei in vant (de care, intr-un fel, e responsabil).

Din nou, nu ajung cuvinte in explicarea bulversarii Chisinaului cu apelativul „inima” Moldovei. Fara pic de gena, maturii promoveaza o grosolana aberatie, demonstrand odata in plus ca marginalizarea unei parti afecteaza intreg corpul sanatos. Vestigii notorii diferentiaza ca domnitorul Alexandru Lapusneanu nu in Palatul Presedentiei chisinauiene si-a trecut cancelaria, la a doua sa domnie, ci in municipiul Iasi (cetatea de scaun a Moldovei in perioada 1564-1859, una dintre cele doua capitale ale Principatelor Unite intre 1859 si 1862 si capitala Romaniei intre 1916-1918) 

Blasfematorii fara limite uita invatatura biblica precum ca cei saraci vor fi fericiti, iar „Cine va blestema pe tatal sau sau pe mama sa, sa fie pedepsit cu moartea.” (Exod. 21.17) Aproape un sfert de veac deja (a.a.1991-2013) Chisinaul – atat de independent” – habar n-are de tragedia neamului, ci face jocul murdar al cotropitorului, cu un formidabil „status in statu” de sorginte necunoscuta. Ba se mai vrea si o netarmuitafederatie„, depasind dupa intindere Kremlinul si Canada luate la un loc.

Rezumat. Ignorand prioritatea nationala, Chisinaul impertinent absoarbe nu numai criteriul constitualitatii, ci si numele mumei, care l-a nascut. Si daca el sporeste aglomeratia si confuzia moldo-ivaneasca promulgand vartos ideea cu „Tara Moldovei” de pe faramitura de glie a comunei Bacioi (suburbie a Chisinaului), de ce n-asi veni si Io cu „Moldova” mea?      

Mergand pe fenomenul virtual, haideti sa comparam, in contradictoriu, cele „doua Moldove (Stim noi bine ca stricto iure una din ele e minciunoasa. Interesant, care?) :

1. Maldova” Chisinaului:

Картинки по запросу republica moldova harta

2. Moldova eterna:

In contextul celor spuse, ramane pe seama cititorului sa testeze care din aceste „doua Moldove-?” reproduse pe harta e Moldova?

Astfel:

–         care din aceste doua Moldove – a mea suporta durerea de muma?

–         care din aceste „doua” Moldove –  a mea asteapta reintregirea?

–        care din aceste „doua” Moldove –  a mea e Tara Moldovei?

–        care din aceste „doua” Moldove –  a mea e icoana lui Stefan cel Mare si Sfant?

–        care din aceste „doua” Moldove –  a mea e Europa?

Si asa mai departe, pana in limitele absurdului… cum ar fi, –

– care din aceste „doua” Moldove – una e mama secesionistului?

Pe celelalte” Moldove sechestrate, dar abandonate de „iluminati„, le lasam in voia Domnului… Pana cand?

Pana la REFACEREA patrimoniului uman si teritorial moldovenesc.

14 decembrie 2013

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: