EternaMoldova

Acasă » Dixi » Controversa sondajului

Controversa sondajului

Reclame

Imagini pentru Moldova harta

(Am reprodus harta nu pentru a arăta dimensiunea ignorată-!, ci ca să „vază” tovarășii cu pufușor, aidoma, „om-ologii” lor locali, paguba ce o produc Țării Moldovei, căzând ei în păcatul satanic – al preacurviei, primii și – al sălbăticiei, cei de-ai doilea.)

***

Motivație. Postarea în paginile mass-media a chestionarelor tip „Doriți unirea Basarabiei cu România? a devenit o modă în ultima vreme. Aplicată în arealul de pe ambele maluri ale Prutului, nu știu cum ar fi mai corect de calificat intenția – păguboasă ori neinspirată. Să fie diabolica ispită mai puternică decât altarul moldovenesc?

Expunere. Io chiar nu înțeleg, apoi nu susțin și categoric sunt împotriva acestor dezbateri, căci, deși la prima vedere pare a fi îmbrăcată în noblețe, ea nu provoacă decât amărăciune și durere. Formularea întrebării, în genere, pare să emane doar stupiditate. Ori, cine ar îndrăzni să conteste integralitatea gliei strămoșești? Care din cetățenii sănătoși și-ar pune la îndoială necesitatea întregirii Patriei? Cine, în afară de Creator, și-ar asuma verdictul în problema coeziunii unui popor?

Agresorul, cotropitorul și răuvoitorul – da, băștinașul, autohtonul și plugarul – NU!

1. Două sunt argumentele ce combat iminența intervievării disputate.

 A. Dreptul istoric și național inalienabil asupra teritoriului. Pe la anul 1359, după Hristos, habitatul moldovenesc își determinase deja frontierile, doar că răgazul consolidării n-a durat. Prea ademenitor strălucind piciorul de plai, destinul Țării e pecetluit. Pentru Poarta Creștinătății începe calvarul: în a.1484 otomanii cuceresc cetățile cheie ale Moldovei – Cetatea Albă și Chilia, instituind mai târziu raiale – aici și la Hotin; in a.1775 habsburgii acapara fraudulos Bucovina si, la scurta vreme – a.1812 – ostile tarului cotropesc interfluviul Nistru-Prut, practic, o jumatate din suprafata ramasa.

Ingaduinta Domnului face ca UNIREA sa biruie raul si Principatul renaste, precum pasarea Phoenix. Sfatul Tarii, organul legislativ al Basarabiei, reinstaureaza  in a.1918 dreptatea prin delimitarea spatiului ce-i apartine de jure: “Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia), in hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagra si vechile hotare cu Austria, rupta de Rusia acum o suta si mai bine de ani din trupul vechii Moldove, in puterea dreptului istoric si dreptului de Neam, pe baza principiului, ca popoarele singure sa-si hotarasca soarta lor, de azi inainte si pentru totdeauna se uneste cu Mama sa Romania“.

La numai 22 de ani, „fratele mai mare” din nord-estul continentului isi revendica „dragostea” si din nou ataca / hacuie / anexeaza / sechestreaza Tara Moldovei, parte constituanta a statului roman. Sub amenintarea armelor sunt rapite Basarabia, nordul Bucovinei si Tinutul Herta, Transnistria – a.a.1940-1944 /, Insula Serpilor cu o parte a deltei Dunarii – a.1948. Moldovenii dintre Prut si Nistru pierd repetat cauza nationala si sunt afundati in haul dezasimilarii infernale.

Mai mult, ignorand Legea lui Dumnezeu, invadatorul risipeste in 4 vanturi mosia insusita, rusifica fortat locuitorii, redenumeste localitati. De unde concluzia incontestabila ca el cunoaste la superlativ sorgintea fasiei cotropite, dar tinde sa starpeasca reminiscentele carpatine. Ridicata pana-in nori de vulturul bicefal al „samoderjetului”, precum si de steagul rosu al „comunismului sovietic”, flamura pretinsei „eliberari” e combatuta de trista realitate a unor banale agresiuni. Cruzimea dezastrelor provocate demonteaza, o data in plus, mitul pseudo-unirii cu lumea slava.

Grav afectata de lacomia puternicilor imperii, populatia din estul Moldovei este pur si simplu datoare sa memoreze doua date nefaste in persistenta sa: a.1792 si a.1812 – cand Transnistria si, respectiv, Basarabia, sunt ocupate de Rusia Tarista. Rog pe adeptii curentului „moldovenist”, pe toti mancurtii si tradatorii, dar, si mai ales, pe fiii rataciti sufleteste ai valahilor minori, sa dea dovada de putina concentrare. Iata, domnilor, cand „ajunge” Transnistria „isconno rossiiscaia zemlea”; iata data limita a “antichitatii“  Basarabiei, vehement articulata de scriitorimea de curte a Kremlinului in tendinta de a o prezenta ca pe o problema “particulara”  (?), de rezonanta mondiala.

Spre rusinea noastra, ideea individualizarii Basarabiei in istorie a prins radacini, minciuna prevaland justetea. Tocmai pe acest aberant fundament, o particica din Basarabia suferinda isi proclama la 27 august 1991 „strasnica independenta; atat de „strasnica”, incat la iesirea din captivitate  „uita” firescul drum spre casa.

Ravnita libertate, prin urmare, nu finiseaza cu complinirea poporului si a teritoriului, ceea ce releva o crasa anormalitate. Pasul doi, cel mai sensibil si vital – al restaurarii patrimoniului – nu e facut, poate si din inertia bolsevica ori mentalitatea scurta (mancurta).

Si atunci, un strigat dureros la cer: care e sensul nemaivazutei „independente“, daca n-am revenit la matca?

B. Nulitatea Pactului Ribbentrop-Molotov, sub masca caruia am fost cotropiti repetat – o alta fateta a chestiunii basarabene (adica, nu doar a Chisinaului).  Constituie o realitate cruda faptul, ca la 28 iunie 1940 moldovenii orientali au fost cotropiti sub umbrela odiosului pact Ribbentrop-Molotov. Conspiratia dictatorilor, din 23 august 1939, nu reuseste sa acopere indelung hotia. Pactul e condamnat astazi de intreaga omenire, consecintele lui juridice sunt declarate nule „ab initio”. La 23 iunie 1990, actiunea e reiterata impetuos de Parlamentul Republicii Moldova.

Intelegem cuminti ca anularea consecintelor Pactului inseamna pentru Basarabia / Moldova / Romania reconstituirea in teren a granitei de pana la 28 iunie 1940 !

Ridicolul situatiei inclina insa inspre un exagerat tragi-comism:  care e sensul negarii Pactului, daca efectul lui daunator nu e inlaturat?

2. Suplimentez inca nedumerirea cu recentele slogane despre  „frumoasa Teara a Maldovei” de langa sat Vanatori, precum si despre mandra ei capitala, slavitul oras Nisporeni. Cu toate ca, in genere, nu trebuie multa carte ca din indeletnicirea mondena sa razbata ceea ce nu „observa” iluminatii – abandonul Basarabiei, tradarea Patriei. Prabusirea URSS deschise usa anihilarii nedreptatii seculare a basarabenilor, dar pe platforma din jurul Chisinaului se produce o metamorfoza neasteptata. Sub influenta somnului colonial, „suverana” victima continua jocul tiranului, mai al naibei ca ocupantul.

Hai ca si domnul profesor Emil Constantinescu, acompaniat de ditamai Parlamentul Romaniei, procedeaza absolut contrar pornirii evocate – fara a se interesa catusi de putin de parerea „boborului“, cedeaza Ucrainei, in a.1997, glia smulsa din vatra romaneasca.  Pourquoi?  Qui a demandé, qui vous a autorisé, l’homme?

Cu o precizie astronomica, merituosul sondaj echivaleaza cam tot atat, cat epopeica „realizare diplomatica“. Din care motive, devine cert ca nu de unire trebuie vociferat actualmente, aceasta fiind realizata deja. Totusi, odata ce dusmanul ne-a destramat din nou, in capul mesei revine sarcina REUNIFICARII; ramane de infaptuit IDEALUL Marelui Stefan al Moldovei.

3. Mihai Eminescu străduia înflăcărat: În Unire e tăria – Ziarul „Federațiunea”, Pesta, 22/10 Aprilie 1870 (http://basarabia-bucovina.info/2013/01/24/eminescu-si-unirea). Este momentul să mă întreb și să vă întreb: pe când UNITATEA? Iar mizerabilul argument de ce nu accept eu sondajul în cauză, rezultă din sesizarea:

–        atunci, când Moldova a fost îngenunchiată – nimeni nu ne-a consultat;

–        atunci, când Moldova a fost jefuită  – nimeni nu ne-a consultat;

–        atunci, când Moldova a fost înjosită – nimeni nu ne-a consultat;

–        atunci, când Moldova a fost sfâșiată – nimeni nu ne-a consultat;

–        atunci, când Basarabia a fost rapită a doua oară – nimeni nu ne-a consultat;

–        atunci, când Moldova Orientală a fost hăcuită – nimeni nu ne-a consultat;

–       atunci, când „eliberatorii” își fac cnezate / stătulețe / federații în Moldova Orientală – nimeni nu ne-a consultat;

–       atunci, cand populația indigenă din teritoriile cotropite a fost extirpată – nimeni nu ne-a consultat.

Si dupa toate acestea eu să fiu loial neaveniților?

4. În contextul celor expuse, îndemn lumea civilizată, în special, cea de bună credință și, mai ales, breasla jurnaliștilor, să nu angajeze sferturi de adevăr, ci să străduim în promovarea AUTENTICITĂȚII:

  • Republica Moldova nu etalează Moldova / Țara Moldovei;
  • Republica Moldova nu etalează nici macar Basarabia;
  • Recurgerea intensiva în perimetros-ul raionului Cimișlia (ba chiar în relații protocolare) la ademenitoare denumiri „Basarabia / Moldova / Țara Moldovei” nu corespunde ADEVĂRULUI; vizavi de abuzul aleatoriu al guvernanților, acțiunea denotă asumarea unei ilegalități în plus: un pseudo – stat cu denumire falsă;
  • Republica Moldova întitrează o marionetă a separatismului pro-rus (cucerirea țaristă, succedată de exportul cominternist al revoluției!), cu denumirea oficială „Statul Republica Moldova” (Constitutia RM. Titlul I. PRINCIPII GENERALE. Articolul 1. Sursa – http://lex.justice.md/document_rom.php?id=44B9F30E:7AC17731, accesat pe 29.01 2014). De lângă MOLDOVA? am adăuga noi.

5. Discernământul dramatic al evenimentelor conduce la unica soluție posibilă: integrarea NECONDIȚIONATĂ a pământului și etniei împrăștiate. În alt mod, orice consultare vizavi de subiectul abordat pare a fi, mai degrabă, un iresponsabil șantaj emoțional. Dacă am fost divizați violent, nici vorbă nu poate fi de oarecare “referendumuri, constatare de opinii etc.”, obiectivul reparării indiscutabile fiind REUNIREA. Restabilirea efectivă a marginelor naturale ale Țării nu acceptă solicitarea necunoscutei „x”. 

Consolidarea natiunei si a teritoriului nu admite nici ea vreo alternativa sugubeata. 

6. Per contrario, oportunitatea unor sondaje cu referinta la unire se impune lejer in cazul moldovenilor exilati prin siberiile de ghiata, in localitatile moldovenesti – de pretutindeni / cu moldovenii – din orice alte localitati. Pentru ai gasi, e necesar doar sa urmarim rutele faimoaselor deportari de pe timpul defunctei Uniuni Sovietice.

La astfel de studii, mă dau și eu cu părerea…

7. Unul din sondajele mele, par exemple, ajută la clarificarea tâmpeniei „moldoveniste”, ce nicidecum nu se liniștește în atmosfera Chișinăului:

– sunteți împotriva UNIFICĂRII unui popor dispersat?

– sunteți împotriva UNIRII moldovenilor cu moldovenii?

– sunteți împotriva UNIRII pământurilor moldovenești furate?

– sunteți împotriva UNIRII Basarabiei dezmembrate?

– sunteți împotriva UNIRII Moldovei dezbinate?

– sunteți împotriva INTEGRITĂȚII României?

– sunteți împotriva Europei UNITE?

– sunteți împotriva Umanității?

29 ianuarie 2014

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: