EternaMoldova

Acasă » Dixi » Ganduri, in jurul unor randuri dintr-o carte

Ganduri, in jurul unor randuri dintr-o carte

Reclame

Realitatea istorica demonstreaza ca pacatele Marilor puteri s-au rostogolit anevoios peste Tara Moldovei, strivindu-i normalitatea sociala si spulberand speranta prosperarii. Si daca cu timpul unele suferinte s-au anihilat, intr-un fel sau altul, turnura dramatica a evenimentelor din a.1812 in habitatul moldovenesc isi face simtita greutatea constant, parca la infinit. Salvatoarea unire, din 1859, n-a izbutit sa coagulaze neamul imprastiat, ajungandu-se ca tocmai Marea Unire din 1918 sa curme activitatile diversioniste si halucinante ale „eliberatorului„. 

Neinduplecata soarta ne ispiteste, insa, si dupa acestea. La numai 22 de ani, linistea a fost bruiata din nou de perfidia urmasilor ultimului suzeran. Mai mult, in scopul impiedicarii pe viitor a oricaror iluzii de renastere, acesta a risipit in patru vanturi spatiul cucerit. Din care motive, sacramentala formula „a fi sau a nu fi” apasa greu peste interfluviul Nistru-Prut.

Din alta parte, problematica ce persista incapatinat in dezbinarea natiei ne obliga pur si simplu la catalogarea imprejurarilor prejudicioase ale decadentei Patriei (pentru unii, eventual, o tara marunta, neinsemnata, cu o soarta usor neglijabila). Si, dat fiind ca vatamarea mai recenta se datoreaza – exclusiv (!) – imperiului din nord-estul continentului, intr-acolo ne indreptam privirea.

Inca de pe vremurile sovietice, am la indemana o cartulie. Se numeste „Иосиф Виссарионович Сталин. Краткая биография[1] (Iosif Vissarionovici Stalin. Biografie scurta). O citesti si te invaluie mandria – laturi negative in caracteristica tovarasului – nu-s. Sa tot cauti cu lumanarea. Cea mai neinsemnata realizare a miscarii comuniste din Rusia / Uniunea Sovietica – din punct de vedere al respectivei elite bolsevice – se datoreaza exclusiv dumnealui, adresatului.

S-a dovedit, astfel, ca din toata camarila leninista, el unul interpreta corect ideile lui Marx, Enghels, Lenin pe care le-a si dezvoltat, iarasi, pe unica cale justa. Confruntarea dificultatilor de orice natura in ideologia si practica revolutionara se trata consecvent prin prisma unicolora – tov.Stalin a prevazut / a preintampinat / a organizat / a lichidat / a indicat / a condus / a biruit… Iar la descinderea anumitor periclitati, oricum se gaseau explicatii si vinovati – imperialismul rapitor, mensevicii, restauratorii capitalismului, provocari ale oportunistilor, „centristilor”, abateri „de dreapta / stanga” de la linia partidului, spаrgаtorii (штрейкбрехер) si dezertorii revolutiei Trotchii, Camenev, Zinoviev, Racov, Buharin…, blocuri revizioniste tradatoare, grupari anti-partinice, taranimea instarita (culacii) etc. Important – diapazonul stalinist de „corectare” a tuturor celor vizati e racordat la o singura nota – decisiva excludere din partid, urmata (simplu de tot) de sentinta capitala. (…) 

16 februarie 2014

Note


[1] Иосиф Виссарионович Сталин. Краткая биография„, editia a doua, corectata si completata, Moscova-1947, tiparita la Editura Militata a Ministerului Fortelor Armate al Uniunii RSS. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: