EternaMoldova

Acasă » Dixi » O lectie de noblete pentru Chisinaul separatist, si nu numai

O lectie de noblete pentru Chisinaul separatist, si nu numai

Reclame

Fotografia postată de Romanii.Peste limita s-a umplut Chisinaul contemporan cu venin anti-national. Dovada peremptorie a triumfului rusesc de transformare a teritoriului anexat in a.1812 intr-o ordinara gubernie. Spre marea uimire, nu ca rezultat al teroarei si nici al rezistentei bastinasilor (desi istoria notifica asemenea manifestatii). Explicatia vine de unde nu te astepti – din partea victimei.

Diferentele substantiale dintre partile risipite ale Moldovei – decise de suzeran, te afunda intr-o melancolie nesfarsita. Cu Armata a 14-ea rusa in carca, Tiraspolul de azi reflecta in detalii panorama Chisinaului de ieri – intruchiparea pseudo-„statalitatii sotialisti moldovinesti”  (de import). Si daca pozitiunea Tiraspolului e clara prin deznodamantul sau catastrofal, cea a Chisinaului ridica mari semne de nedumerire.

Amarnic, chipurile, de „suverana si independenta, unitara si indivizibila”, fosta colonie sovietica „Statul Republica Moldova” o face pe-a neznaiului, in ruptul capului ne-dorind sa revina la mosia parinteasca. Se arata nemultumita de ingerintele secesioniste ale gruparilor etnice conlocuitoare, dar uita sa se autosesizeze la subiect similar: in principiu,  ea denota corigenta totala la capitol „embrion statal”Precipitarea ingrata a atmosferei politice chisinauiene demonstreaza, irefutabil, ca municipiul devine centrul anti-romanismului actual, pe cand Tiraspolul, in contrast, atesta o incorigibila repetenta in competitie. A quelles raisons?

Dupa declararea independentei, la 27 august 1991, (banuim, fata de imperiul muribund), era de asteptat ca ex-Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca sa faca imediat pasul doi – refacerea neconditionata a Basarabiei (abandonata in a.1940) si, cu plaiul stramosesc in brate, sa revina la vatra. Argumentul forte – drepturile nationale inalienabile de orice gen, mai avand in rezerva modelul Marii Uniri, in acelasi rand, nulitatea expresa a Pactului Ribbentrop-Molotov. Ambitiile personale si de grup ale liderilor scoliti in institutii rosii au prevalat insa ideea reunificarii gliei. La scurgerea a 2 veacuri de la cotropire, pe langa tricolor, Chisinaul arboreaza ingamfat steagul eufemericei „statalitati” – plantata de bolsevici la 12 octombrie 1924. Umila optiune etaleaza nu altceva decat impertinenta rupturii de Maramures, contribuind pe masura la raspandirea eroarei despre „plecarea trenului unirii” (expresie e culeasa din multime).

In turnura neasteptata a evenimentelor, o ramasita ereditara stalinista – ideologia „moldovenismului” – continua sa fie piatra de capatai a tradatorilor de neam. Dar ce e straniu in curentul „moldovenist“? La prima vedere, tendinta (dezvoltata pana la aversiune) de a se recunoaste nu tocmai „moldoveni“, ci ditamai „moldoveni cistie” (adecvati).

Intrigati, la o adica, intrebam: pai, bine, dar cine-ar indrazni sa conteste firescul? Ori, mai curand, actiunea aseamana cu batutul apei in piua. Promotorii -ismului sunt aceleasi persoane care se opun vehement recunoasterii justei identitati a plugarilor si, dincolo de recuperare pe anumite bastioane, miscarea lor e condamnata la un esec abject. Si chiar daca acceptam virtual mojicia, nimeni nu ataca aspiratia protozaurilor comunisti locali (inradacinati in luxoasele palate din centrul urbei) de a-si reclama pretinsa autenticitate. Care e una cu a tuturor conationalilor.

Doar ca inca de la inceputuri, bunul Dumnezeu a creat si plasat natiunea moldoveneasca in habitatul marginit de Ceremus si Marea Neagra, Nistru, Muntii Carpati si Dunare. Din pacate, astazi mandra Tara a Moldovei e dezbinata violent de agresor intr-o sumedenie de fragmente[1]In conditiile tragicului realism, cum se-incumeta a vorbi pe strazile Chisinaului despre cogeamite „Maldova / Teara Maldovei“?  Apoi, depasind limita injosirii nationale, de ce autoritatile se auto-intituleaza fariseic – „a (al) Moldovei“? Cine-ar indrazni sa descifreze (macar la nivel de scoala) corespondenta dintre granitele „Moldovei” de sub Anenii Noi si frontierele adevarate ale Tarii? Cum de se intoarce pana jurnalistilor in promulgarea grosolanei minciuni? 

Dragi tovarasi, indigenii din partile risipite ale Patriei, ce semintie umana reprezinta? Subliniem, de altfel, ca ecuatia e sustinuta, bine merci, de oficialii Bucurestiului, care in ultima vreme o dau tot mai des cu „splendidul” nano-statulet din estul Prutului.

Acest adevar nu-l „observa“ iluminatii de pe ambele maluri ale fluviului intern al Moldovei – Prutul. Sub care aspect, simplu de tot, iese la iveala smecheria „moldovenismului“. Tampenia de a recunoaste drept „moldoveni” doar o parte a unui ansamblu – in detrimentul segmentelor identice, dar instrainate silnic, nu face cinste celor care pretind a invata populatia din sat Vanatori, Nisporeni, de originea ce-o are. Privita discret, lozinca lor – suntem “moldo-ivani” – ne duce cu gandul la indignarea mustei ce venea „de la arat“. Devine clar astfel ca obiectivul actiunilor penibile ale aventurierilor il constituie intimidarea integritatii teritoriului si a poporului moldovean.

Morala fabuleiPromulgand incapatinat calea dusmaniei in sanul etniei, „moldovenistii” ignora fatalmente drama Rusiei Kievene din iarna a.2014. Vezi bine, nu cu „indepartata” Evropa – atentioneaza dumnealor – ar trebui sa se solidarizeze „slavita respublica Moldavia“, ci cu „mult mai apropiata“ uniune Rusia – Kazahstan. In alegerea vectorului european de renovare si prosperare socio-politica, extrem de mult conteaza sacrificiul unei parti din insasi lumea slava a rasaritului despotic. O lectie atat de sensibila pentru aborigenii rataciti sufleteste. O lectie deschisa si pentru guvernantii cazuti in hibernare, singura preocupare a carora e axata nu pe economia maretei republicute, ci pe obtinerea si „repartizarea adecvata” a atator si atator ajutoare internationale.

Iata ca in afara regretabilelor jertfe umane – dar s-a mers pana aici! – curajul Kievului de a se ralia la valorile europene e ignorat de unul din partidele puterii din republicuta (Partidul Democrat), care sprijina orientarea asiatica a alolingvilor. Concetatenii gagauzi, aciuati pe pamant moldovenesc de vreo 200 de ani, isi permit nejustificat un referendum aberant (2 februarie 2014), pe marginea eventualei separari de R.Moldova; democratii (comunistii, socialistii si alti companioni), ii sustin efectiv. Preferand gravitatia Kremlinului (in schimbul proverbialei bunatati a autohtonilor), nu numai privirea, ci si inima isi indreapta adeptii colonialismului inspre abisul Siberiei de gheata. 

Prelegerea kieveana releva angro caderea in ispita a „alesilor boborului” din preconizata „federatiune” pan-moldava. Contrar cunoscutei expresii literare, atribuite domnitorului A.Lapusneanu, conjuncturalismul din ambianta lor prevaleaza miza celor multi. In fapt, ne ciocnim de o oarba supusenie directivelor sugerate de cealalta federatie, a Rusiei, care isi mentine rolul de aranjator al uverturei din jurul „independentei” de pe Bic. O relevanta  mare are faptul ca orice destrabalare a Moscovei in privinta Chisinaului e interpretata sub aureola pozitivului; sincronic, tacerea sau inactiunea Romaniei aprioric sunt colorate negativ. Chiar existenta in proximitate a statului roman ii jeneaza pe bagatorii de seama a celei mai „maldavinesti” suveranitati.

Concluzie: In judecata vicioasa a int-rusului, Romania e vinovata prin existenta sa.

Post-scriptum. Marele filosof chinez Confucius (Kong Fu Zi, n.550 i.Hr. – d.470 i.Hr.) stabilea criteriile fundamentale ale dezvoltarii sociale, printre care nominaliza cunoașterea trecutului istoric, respectarea cutumei si traditiei pamantului…

Au „moldo-ivanii” de spus ceva in replica?

Neelucidand pana la capat problematica dintre bine si rau in caracteristica omului (natura o fi de vina?), Confucius e convins ca desavarsirea psihologica a individului include obligatoriu respectul fata de frate, loialitate, iubire…

Si atunci, de ce unirea moldovenilor cu moldovenii va provoaca atata ura, stimabililor?

Haideti, impreuna, sa reintregim Tara Moldovei.

18 februarie 2014

Note


[1] Consulta situatia deplorabila a sechestrarii teritoriului moldovenesc: 1 – Moldova istorica; 2 – nordul Bucovinei, cu Tinutul Herta; 3 – nordul Basarabiei – orasul Hotin si tinutul omonim; 4 – Transnistria; 5 – Cetatea Alba, cu podgoriile din imprejurimi; 6 – Bugeacul – vechea Basarabie, cu plasele Reni, Bolgrad si Ismail, si Insula Serpilor cu o parte a deltei Dunarii; 7 – Republica Moldova.

Florin Nan- Pelerinaj în Moldova și Ucraina.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: