EternaMoldova

Acasă » Dixi » Doua „Moldove” pe harta e prea mult

Doua „Moldove” pe harta e prea mult

Imagini pentru Moldova hartaIn loc de motto: Prutul marcheaza mijlocul Moldovei si nu poate fi frontiera.   

Toata fiinta umana isi are Patria sa.

Moldovenii au si ei Patria lor. Care e Unica in Eternitate. Doar ca e dezbinata de agresor[1].

Din momentul raptului (a.1812), Moldova Orientala infrunta apasarea dusmanoasa a „eliberatorului / fratelui mai mare”. Pe toate caile posibile si imposibile, timp mai bine deja de doua secole, matusca Rusi ne calca mandria in picioare, ignora si falsifica Istoria dupa bunul sau plac. Incepand cu a.1924, instrumentul docil de mentinere in supusenie a mioriticilor rupti de la vatra devine curentul „moldovenist”, copilul „din flori” al ideologiei kominterniste. Parca intr-un nesfarsit spectacol apoplectic, acesta promoveaza incapatinat calea dusmaniei in sanul etniei. Ruperea de origini a bastinasilor e intemeiata pe sinteza satanist-stalinistaunirea moldovenilor poate si trebuie facuta, dar numai sub steag rosu (mai recent, rusesc); pe cand moldovenii-romani – dispersati.

Desi mic la numar, comparativ cu vecinii haraziti de soarta, poporul moldovenesc este parte a civilizatiei umane si nu e vina noastra (poate) atat de mare ca am cazut prada rapitorilor si am fost jefuiti. Contrar circumstantelor ingrate, nu e greu sa ne imaginam potentialul integral al teritoriului si etniei, daca… Trecutul insa categoric nu admite antrenarea acestei conjunctii, iar omenirea n-a brevetat pana acum masina timpului ca sa intervenim spre buna schimbare a lucrurilor. Constatam cu stupoare ca, in ciuda ispititoarelor alternative, ce ne-a fost scris – s-a intamplat, s-a mai si dus pe apa sambetei.

Au ramas doar pietrele, tot pe capul moldovenilor.

Fara pic de tagada, zarva din centrul Chisinaului de dupa 1991 constituie chintesenta gravitatiei partinitoare a segmentului pro-rus, alimentata fiind de colonistii-alolingvi, carieristii mancurti locali si bastinasii rataciti sufleteste. „Oamenii nostri… sunt de-un cosmopolitism sec, amar, sceptic – ba si mai mult: au frumosul obicei de-a iubi orice-i strain, de-a uri tot ce-i romanesc.”[2] Multimea se ataseaza pe fond de frustrare, toti impreuna si fiecare in parte intruchipand luptatorul nu pentru o viata mai buna, ci al instrainarii de Patrie; robii adera cu orice pret la Rusia imperiala.

(…)

 15 martie 2014

Note


[1] A se consulta situatia teritoriilor rapite: nordul Bucovinei, Tinutul Herta, Hotinul si tinutul omonim, Transnistria, Cetatea Alba – cu podgoriile din imprejurimi, Bugeacul, Insula Serrpilor – cu o parte a deltei Dunarii, hanatul „independent” al Republicii Moldova.

[2] Mihai Eminescu. „Geniu pustiu”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: