EternaMoldova

Acasă » Dixi » Inainte de alegeri

Inainte de alegeri

Inainte cuvantelnic. La anumite sarbatori, locuitorii unor tari din sud-estul Asiei practica improscarea amicala cu praf multicolor. Desi amplasata departisor de regiune, Republica Moldova izbuteste intr-un chip miraculos sa fie varf de lance la aruncarea colbului (praful autohton) in ochi. Ceea ce, tradus ad-litteram in limba prostimii, inseamna a pune lucrurile cu picioarele in sus. Ideile si cugetarile rasturnate dau de pamant chiar opozitia inrosita si nimeni nu are capacitatea sa-i adjudece talentul in denigrarea originilor. Voluptoasa agitatie, legata de alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, confirma irefutabil nefericita concluziune – Pazea: inainte de alegeri, practica chisinauieana de aruncare a colbului in ochi atinge apogeul.

Odata declansata campania, inexplicabile dureri de cap se amplifica brusc la „canducatorii  de Maldova„. Nenumarati „patrioti / statalisti / iubareti/ ” – adunati care de pe unde; altii – lideri peste noapte de partidute (pana la data de 4.XI.2014 au fost inregistrati 22 de concurenti electorali, dintre care 19 partide politice, un bloc electoral si 2 candidati independenti), inclusiv, localnici rataciti sufleteste – isi revendica in unison cota particulara a inepuizabilului „amor” fata de „statul nostru rodnoi” (scump). Unul ca unul critica dur „ico-nomia” retrograda, nivelul scazut de trai, depasind adesea limitele bunei-cuviinte, de parca nu ei, „alesii„, au distrus-o.

Se creeaza simpatica impresie, in genere, ca actualii / vechii candidati – nomenclaturisti au coborat de pe Luna direct pe „iroportul internationali” al mancurtilor, habar ne-avand de superbele realitati imprastiate prin colbul vaii Bacului. La fata locului constata totalul dezastru, spre marea “uimire” a iluminatilor. Respectiv, dumnealor poseda reteta asanarii deplorabilei situatii si, functie de votul plebei, la moment sunt gata sa-si rasuflece manecele, corijand, bine merci, starea lucrurilor. Apoi, s-o fi stiut ei de mai inainte…

Desi cate ceva se “stia”. Se indica, in fapt, “vinovatul” talhariei; sa-i zicem, persoana ”x”. Ni se explica convingator cat a furat, marimea capitalului, scheme, procedeele raider attack, cele de jaf… Iata, adica, oameni buni, responsabilul de saracia in care e infundata „teara„. In mintea prostului doua ipoteze apar: 1. Daca “x” e hot, dati-l pe mana Legii. 2. Daca nu-l ia Legea – dar nu-l ia !, intalnim un act de calomniere curata. Nu trebuie, deci, multa minte sa pricepi cine-i Hotul Mare – cel ce sta alaturea sau la spate, de-l promoveaza pe “x” facand-o inocent pe-a neznaiului.

Rezulta, din cele tocmite, ca in hanatul chisinauiean Legea e plecata… pesemne, in haiducie. Doar ca pe cat timp? In linii majore, insa, uita stimabilii ca saracia fusese Redusa, iar ramasitele – Eradicate in niste campanii de realizare a unor vajnice Strategii (SCERS – strategia de crestere economica si reducere a saraciei…, urmata transant de eradicarea (dar completa ! – cum ar fi: uite-asa, tot asa!) saraciei, de catre nu mai putin vajnice persoane. Verificarea se poate lesne efectua, v nature, cu ajutorul – nu al procurorilor, ce mai! – ci frunzarind, pur si simplu, paginile Monitorului Oficial al timpului. Chit ca autorii mai pot fi intrebati de eficacitatea nula a alocatiilor aruncate pe apa sambetei. Milliers pardons, messieurs, am zis nula – dar absolut nula! – deoarece cu o regularitate demna de invidiat, flacaii sar pe cararea batatorita: lichidarea sararciei -?, ce fuse eradicata… recent. Profitand de galagia quadro-anuala (cu maturatul, chipurile, strazilor), sar si Io in hora micro-scarpinelei: cine si de ce distruge hotelul “National”, vizavi de alma-mater a “Maldovei”? Pri(h)vatizat cu atata spor pentru bobor.

Revigorarea „puternicei” infrastructuri gospodaresti e clasata pe loc doi-trei, primul revenind „prablemelor” moldoveniste: limba – falsa; istorie – falsa; „Maldova” – cu hotare umilitoare in limita patrimoniului sat Vanatori, Nisporeni; neutralitate – orice pozitie n-ar ocupa Romania, principial, nu-i convenabila (in schimb, armata a 14-ea rusa pe Nistru e aproape invizibila; stationarea ei se accepta molcum – si nu numai de catre multietnici), etc. Tabloul general balanseaza in limitele cunoscutului diapazon bolsevic: sclav al Moscovei – dintotdeauna cu efect benefic; acasa, in Romania – “propadiote cac natia” (se naruie „nationalitatea” de “grija” careia nu pot dormi colonistii).

Cu cat e mai deochiata afectiunea ce reclama emotiile pentru unirea celor doua maluri ale Nistrului – locuite, chipurile, de moldoveni, cu atat e mai elucubranta ignoranta malurilor Prutului; nu e clar, se vede, cine le habiteaza. Daca intamplator se depisteaza vre-un moldove-nas, il federalizeaza. Partial, se condamna vehement separatismul – nu al Chisinaului !, al Trasnistriei, de parca Gagauz-Yeri ca si cum ar fi Dachia.

Nemaiputandu-se deosebi culorile „muncitorilor” inghesuiti la „treuca” – alegoria e luata din instrumentarul deputatilor revolutionari invederati, celor lupoi cu barba (un om pacatos nici ca ar intelege ce tangenta are animalul care papa din troaca cu elita politica a terii), sa rasfoim cateva foi propagandistice.

I

La drept vorbind, nu mi-am propus scopul – ca nici rugat n-am fost, sa fac vreo inventariere a arsenalului de juruinte al candidatilor. Dar e prea mare ispita sa scap unele perle ocazionale. Incercam, par exemple, cateva spicuiri din editia speciala a ziarului “Comunistul”, luna octombrie, 2014.

Interviul “Moldova a fost lipsita de Suveranitatea nationala”, postat in prima pagina. Banuim ca o fi vorba, mai degraba, despre “Statul Republica Moldova”, ci nu despre statul Moldova. Celor certati cu memoria amintim ca ingenioasa sintagma notifica titlul articolului 1 Constitutie[1], care, volens-nolens, ar trebui respectata… si de dumnealor, proletarii. De altfel, la dorinta, orisicine poate sa se convinga de „surprinzatoarea” incompatibilitate dintre conturul facaturii staliniste si frontierele[2] naturale si de drept ale Patriei noastre.

In ce consta, asadar, privarea sofisticatului statulet “… de Suveranitatea nationala”? Bineinteles, in semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeana. Citesti si-ti faci cruce: “…semnarea secreta si hidoasa a Acordului… ”, “…acest document are un caracter anticonstitutional si antistatal… ”. O urzeala strasnica de fraze, de parca ar supune anatemei Pactul Ribbentrop-Molotov, care a acoperit cu ranchiuna sa, la 26 iunie 1940, dezbinarea unitatii teritoriale si umane a Moldovei lui Stefan cel Mare si Sfant.

De ani buni cu Armata a 14-ea rusa in coasta si din nou, sa vezi si sa nu crezi, la ce duce asocierea europeana: “…a fost incalcat articolul 11 al Constitutiei cu privire la statutul de neutralitate…”. O „logica” de fier intr-o tratare fara dram de logica. Putem conchide, deci, cu o doza astronomica a preciziei, ca tancurile coloniale “intaresc” pseudo-suveranitatea Chisinaului.

Interesant, ce concluzie poate surveni in urma lecturii altui citat: “A fost ignorata problema integritatii teritoriale a tarii si un  sir de alte norme importante necesare pentru functionarea stabila a statului moldovenesc.”? Nu grabiti a suspina, stimate cititorule. Nu in jurul tragediei Valahia Minor isi tese grijile Partidul Comunistilor, cu aparent indreptatita revolta. Dezlegarea enigmei razbate din articolul “Consecinte grave ale Acordului cu UE” (pag.2), semnat de presedintele PCRM. Continutul notificarilor demonstreaza univoc ca eroicul partid aduce vorba, in exclusivitate, de Piscul lui Miron[3] (altitudinea de 429,5 metri) de pe teritoriul satului Balanesti, Nisporeni. Si asa mai departe, in ton similar. Adica, addio, Moldova – vivat Mulidavia. Si punctum.

La pagina 6 a ziarului, in modul cel mai gratios, un tovarasel da interpretarea finita paralelei dintre notiunile „politica” si „parazit„: “… in viitor se vede pe sine in politica. Si de ce nu agronom la tara, si de ce nu professor la scoala?! Asa ceva nu-i pe placul lui, el de acum se vede in functia de parazit!”

Dumnezeule. Lumea crede ca in forul legislativ se mai si lucra. Pentru neasteptata sinceritate, totusi, multumim oarecum. Lasam frumosul rationament fara comentariu.  Placerea fiind insa pre mare, riscam sa-l ilustram cu un desen gasit pe Internet (https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/14a216482c5a9350).

Concomitent, acelasi autor face posibila selectarea preastralucitei sintagme “poporului moldav multinational” (articolul “Pentru treizeci de arginti”, pag.8).

O extrema pe cat de tampita, pe atat de convenabila in propovaduirea „adevarului” de Kremlin. Ori, ce-ar articula, in aceasta privinta, copiii din grupa mare de la cea mai “maldavineasci” gradinita? Daca poporul e muldav, categoric nu-i multinational; si viceversa: daca structura populatiei spatiului basarabean e „zidita„, cu rea-vointa, in stil multi-babilonic (in dauna bastinasilor ridicati), cautatii cu microscopul pe moldo-ivani.

II

Sclipiri ale ziarului “Socialistii”, nr.27 (113), 5-9 octombrie 2014.

Editia abunda in utilizarea eronata a titrarii “Moldova”; teara (in fapt, Republica Moldova) fiind blagoslovita in Uniunea Vamala, cu blamarea simultana a Uniunii Europene. Predominarea fotografiei presedintelui suzeran, al Federatiei Ruse, ce infrumuseteaza  randurile / gandurile  ziarului, dar, si mai ales, spatiul public al “indivizibilei” comune Bacioi (subordonata administrativ slavitei capitale cu doua (?)–spre, spre… sprezece (mama, draga!) independente[4]), descopera subtilitatea celor insirate. Cu alte cuvinte, tot ce miroase a slavonism e recunoscut de “haraso”; per contrario, ceea se alfa dincolo de Prut constituie o mizerie sinistra.

Pagina 2. Aberatia “Moldova nu va fi niciodata parte a Romaniei” e eclipsata de arhaicul bolsevism: “Moldova (?) si Rusia (care tocmai a distrus Moldova) au valori, istorie si religie comuna.” Facute indiscret si cu tupeu, aluziile mercantile la dezmembrarea continua a califatului de pe Bac suna urat de amenintator. Statalitatea “Maldovei” lor e pusa in dependenta de viitoarea structura federala “…iar subiecti ai federatiei sa fie si Transnistria, si Gagauzia…”

Exigenta generalizatoare: despre Rusia a vorbi sus si tare, si numai la superlativ – se mentine in continuu. Fereasca Hristos, astfel, sa pomeneasca cineva – fie si in gand! – Romania. Te mananca pucicaria: “Socialistii vor interzice prin lege unionismul prin toate manifestarile sale: partide politice, organizatii obstesti, actiuni si propaganda. Pentru chemare la lichidarea statului – inchisoare.” (p.11).

Aceeasi pagina, in chenar unic:

a) “Statul Moldovenesc are 655 de ani.

Si care-i problema? Sa fie el sanatos. Din cea parte, cine ar contesta? Doar ca ramane neelucidat exercitiul cu anii ce revin celei mai “sotialisti respublici” a moldovenilor… din toate Moldovele (a Cernautilor, Hotinului, a tinutului Herta, Baltei, Tiraspolului, Cetatii Albe, Izmail, Chilia, Reni, Bolhrad, Valcovu, cea de pe Insula Serpilor…). Fiecare cu ale luia…

Academia de Stiinte a Moldovei (A.S.M.)[5] – „in calitate de cel mai inalt for stiintific al tarii – consultant stiintific al autoritatilor publice ale Republicii Moldova„, orisicand poate consulta in diferentierea dimensiunilor fizico-politice incompatibile din interjectia voita a subiectelor Moldova vs Republica Moldova. Ca nu-i a gluma – aferim, Doamne; e stiinta!

b) “Pentru “Istoria Moldovei” si limba moldoveneasca in programele scolare!”

Frumos deziderat, functie daca se respecta in indepartatul oras Tiraspol.

Pagina 12 intervine cu o „bomba„: “SUA doresc sa reformeze armata Moldovei pentru a o pregati de o confruntare cu Rusia.”

Nu zic ca divulgarea celui mai mare secret al “Moldaviei” constituie un act de inalta tradare. Gandul ma poarta la nemiloasa soarta ce-o asteapta pe sarmana Federatie Rusa. Care-o fi a ei scapare de “hiclenia nano-ramasitei maldavenilor” din frumoasa candva Basarabie?

Ne oprim aici cu vesela lectura, nu fara gandul ascuns de a oferi Rusiei posibilitatea unei eventuale refugieri. Unica salvare pare-se a fi polul opus – Extremul Orient, cu desfasurarea in doua directii operative: prima – Districtul Autonom Ciukotca (punct evacuare de rezerva – Alasca, unde-i asteapta amicii americani); a doua directie – orasul Oha, nordul insulei Sahalin. Intrebarea cea mare insa e ca acolo persista pericolul invaziei de catre japonezi, bunii prieteni ai moldovenilor.

Ah, Rasseia…

Ptiu, ptiu, ptiu, Rumania.

(…)

 4 noiembrie 2014

Note


[1] Constitutia Republicii Moldova. Articolul 1 „Statul Republica Moldova„. Sursa – http://lex.justice.md/document_rom.php?id=44B9F30E:7AC17731; accesat la 4 noiembrie 2014.

[2] Vestigiile atesta dezbinarea dramatica a Moldovei:

  • 1775 – e rapita Bucovina, de catre Imperiul habsburgic;
  • 1812 – Imperiul tarist rapeste interfluviul Nistru-Prut, supranumit impropriu (a.1813) Basarabia.

Actul Marii Uniri a romanilor (a.1918) inlatura nedreptatea instaurata de hraparetele imperii, dar nu pe mult timp. Linistea si pacea sunt profanate de imperiul aleatoriu, Uniunea Sovietica. Sub tutela Pactului Ribbentrop-Molotov, deci in plina cardasie cu Germania hitlerista, U.R.S.S. ataca la 28 iunie 1940 Romania, parte constituanta a careia este Principatul Moldova, si cotropeste: Basarabia, nordul Bucovinei si Tinutul Herta.

Urmarind scopul anihilarii reminiscentelor nationale, in data de 2 august 1940, “eliberatorul” dezmembreaza arbitrar tinuturile cotropite. Anumite parti din teritoriu se transmit Ucrainei, care le administreaza nejustificat pana astazi. Tot ea detine injust Insula Serpilor cu o parte a deltei Dunarii, rapite in luna mai, a.1948.

Vezi detalii in lucrarea lui Sever Neagoe „Teritoriul si frontierele in istoria romanilor„. Editia Ministerului de Interne. 1995.

[3] http://ro.wikipedia.org/wiki/Dealul_B%C4%83l%C4%83ne%C8%99ti; accesat la 4 noiembrie 2014.

[4] http://ro.wikipedia.org/wiki/Republica_Moldova; pct.1.4 si 1.9; accesat la 4 noiembrie 2014)

[5] http://www.asm.md; accesat la 4 noiembrie 2014.

***

(Schita in lucru. Pentru doritorii de a semna articol complet– e-mail: dascalu.mi@gmail.com // RM. Chisinau. Relatii GSM-069693437)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: