EternaMoldova

Acasă » Dixi » Un mic semn de intrebare, domnule „X”

Un mic semn de intrebare, domnule „X”

Reclame

O satisfactie extraordinara m-a cuprins in timpul lecturii articolului “Prutul, ,,apa in streang” dupa 30 noiembrie?”, semnat de Stefan Plugaru si postat la adresa: http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO /COMENTARII/Prutul%20apa%20in%20streang%20dupa%2030%20nov%202013%20de%20Stefan%20Plugaru.htm

Doar ca pe langa mandria de a fi moldovean, ca locuiesc in Republica Moldova (RM) si alte sentimente faloase ce m-au invaluit viguros, cateva-i inadvertente pacatoase mi-au umbrit bucuria. Momentele anevoioase ce nu le inteleg, de-mi solicita o incipienta explicatie, iata-le: primo – priviti harta alaturata; secundo – incercati sa proiectati conturul ei asupra dialogului improvizat.

1. “Despre Republica Moldova Basarabia, cum este numita de cei mai multi romani – se mai stie ca e teritoriu romanesc rapit de rusi…

a) – “Despre Republica Moldova – Basarabia”. Cu tot respectul, dar glorioasa RM nici pe departe nu reprezinta Basarabia; ultima fiind arbitrar dezmembrata de sovietici in trei parti, la o luna (!?) dupa ocuparea (repetata) din 1940. Decretul Prezidiului Sovietului Suprem al URSS privind stabilirea frontierei intre RSS Ucraineana si RSS Moldoveneasca, din 4 noiembrie 1940, a legiferat “justetea” puterii fata de drept. Si doar pe cea ramasita… a piciorului de plai / a gurii de rai isi zidesc cotropitorii „Moldavia” de buzunar.

b) – “cum este numita de cei mai multi romani”. Maladia de a denumi republicuta cu frumosul cognom muntenesc “Basarabia” a contaminat, dai boje, imprejmuirile Strasenilor. Ba ia aminte la ciudatenii si mai deochiate, chiar “Maldova / Teara Maldovei” se vad „revolutionarii” mioritici (par exemple: http://www.asm.md/ – accesat la 4 decembrie 2014). Nu e greu sa definim, ca aura unei glorii desarte intuneca orizontul „canducatorilor„.

c) – “se mai stie ca e teritoriu romanesc rapit de rusi”. Sireacii rosienii, nemeritata batjocura pe capul lor. Afirmatia constituie o acuta ignoranta a consencintelor razboiului ruso-turc din 1806-1812. Adevarat este ca pe la anul 1812 dupa Hristos, afara de capitala suverana a Chisinaului, ei cucerisera (?) intreg interfluviul Nistru- Prut (numind-l impropriu, Basarabia). Preluarea de la „eliberator” a campaniei renovate de diminuare a caracteristicilor fizico-politice ale  Moldovei la perimetrul localitatii Todiresti, raion Anenii Noi – in scopul instruirii publicului larg cu ideea ca “asta iaste Maldova toata”, nu face onoare bastinasilor din buricul Basarabiei trunchiate. “Se mai stie”, apoi, ca de comun cu “federatia” de pe Valea Narnovei (mic afluent de stanga al Prutului), tancurile de culoare rosie au sechestrat Tinutul Herta, Cernautii, Hotinul, Balta, mai recent – Tiraspolul, Tighina; din nou, Cetatea Alba, Bolgradul, Izmail, Reni, Insula Serpilor. Desi insfacate integral, „fratele mai mare” a imprastiat pamanturile ca pleava-in vant. Au, fie tocmai din acest motiv, nu intruchipeaza ele prin excelenta “teritoriu romanesc rapit de rusi”?

2. “Astazi reprezinta o insemnata plaja electorala pentru candidatii la presedentia Romaniei si spatiul de unde se pot cumpara vinuri, vodca si bomboane la preturi rezonabilesau iti poti alimenta masina cu benzina sau motorina ieftina.

Dumnezeule. Principiile materialismului dialectic, in care am fost educati de la cresa, ne obliga sa lasam „politika„, trecem la „ikonomia infloritoare„. Uriasul (si nesfarsitul) val al gastarbeiterilor ce-au invadat occidentul / orientul dupa stralucita independenta din 1991 sta dovada cea mai peremptorie a prosperitatii “terisoarei”. De unde si pana unde simpatica fabula cu “preturi rezonabile” / “benzina sau motorina ieftina”? La ce atunci regrete ale demnitarilor vizavi de ajustarea putin-putin incorecta a preturilor locale la  combustibil (in fapt, exorbitante), comparativ cu reducerile la scara mondiala? “2 companii petroliere au afisat de ieri preturi mai mici la panou cu 50 de bani. Astfel, un litru de benzina A95 ajunge sa coste 18 lei si 15 bani, iar unul de motorina – 17 lei si 5 bani. Ieftinirile vin la cateva zile dupa ce petrolistii s-au intalnit la Guvern cu ministrul Economiei. A doua zi, o companie a ieftinit benzina, insa nu cu 50 de bani, ci doar cu 20. (…) Acum 2 saptamani premierul Iurie Leanca a cerut CNA sa faca verificari la ANRE si directorului Agentiei sa investigheze situatia.” (http://protv.md/stiri/financiar/cea-mai-mare-ieftinire-a-carburantilor-din-ultimii-doi-ani-cu–751221.html).

A articula despre “preturi rezonabile” / “benzina sau motorina ieftina” pe ulitele Chisinaului inseamna nu numai a contramanda sesizarea protv.md „Victor Parlicov sustine ca toti importatorii din Moldova ar trebui sa reduca pretul la carburanti, in special la gazul lichefiat.” (http://protv.md/stiri/politic/gazul-lichefiat-s-a-ieftinit-afla-cu-cat-1–139966.html), dar si a jigni neidoielnic agrarienii din sat Braila, comuna Bacioi. De ce?

Cuvantul “ieftin” n-are nici-o sansa sa treaca vama in imperiul (federatiunea) de pe Bic. In orice caz, nu multi ar risca sa cumpere din leafa / pensia nedemna o pereche de papuci, nu-i ajunge cureaua. Sa analizam o rabufnire accidentala a realitatii: „In farmacii medicamentele au preturi exagerate… (…) Mai mult, pretul care ajunge la consumatori este de pana la 400 de procente mai mare decat pretul de la producator. Reprezentantii Agentiei Medicamentul s-au aratat deranjati de concluziile expertilor.” (http://www.publika.md/cumparam-medicamente-la-preturi-stabilite-incorect-ce-alte-abateri-au-depistat-expertii_1153371.html). Uite administrare adecvata, sa tot cauti cu lumanarea. Dar nici poti striga- hotii, mai!, ca-s din „alesi„, iarta-ma, sfinte.

3. “Ultimii ani au reprezentat o detasare a Republicii Moldova de sub influenta Rusiei.

Isuse Hristoase! Te ia plictiseala la auzul tristei aiureli. De pe ce nori ai cazut, stimabile. Socoate ca ai adus grava ofensa autocratilor. Noroc inca, intr-un fel, ca de agresor ne desparte Ucraina rebela. Dar si asa, la ce capitol inseram agresivitatea Rusiei in Transnistria, embargourile regulate, ingrijorarea patetica sa nu inghetam la iarna sau cautarea unui bombardier de a survola Romania…? Da vanzoleala lor (-!?) cu excluderea “linghii moldovinesti” din mahalalele Tiraspolului? Etc, etc… Din cealalta parte, cum progresam noi, daca “detasarea” era palpabila, nu iluzionara? Cam tot atat, cat Romania cu Evropa, luate impreuna! Ferice de cucoana Chirita, tare la timp isi facu pasportul de pleca in voyage, altfel se-intampla nenorocirea: „Carnaxi! ca era sa ma chiorasca!”.

Un popas, ca sa facem schimb de opinie: ce altceva ar consemna „detasarea Republicii Moldova de sub influenta Rusiei” decat intruparea cu Patria? Model edificator serveste independenta din 24 ianuarie 1918, pas logic ce debarasa Basarabia de catusele slavone si-i consfintea originile. Insasi denumirea adoptata – Republica Democratica Moldoveneasca, sublinia expres identitatea carpatina. Deja la 27 martie 1918 a urmat Unirea. Fara a enumara „independentele„.

Ce-au construit, insa, guvernantii proletari pe Piata Marii Adunari Nationale, dupa 27 august 1991? Dezlegarea “enigmei” e plasata in titlul articolului 1 din Legea Suprema a societatii si a statului (http://lex.justice.md/document_rom.php?id=44B9F30E:7AC17731).

4. “Condusa de o coalitie proeuropeana, tara a facut pasi importanti in modernizarea infrastructurii, a dezvoltarii economice si s-a semnat un acord de aderare la Uniunea Europeana.”

a) – “coalitie proeuropeana” – dupa “forma”, aproape ca da, nu si “continut” – ca sa ne amintim certurile dintre lideri, tesute cu “principii si valori” goale. Anti-europenismul invederat al unora razbate vadit de sub masca si-l deducem din insumarea numarului calatoriilor ce le fac iluminatii spre plecaciune padisahului moscalesc.

b) – “tara” – interes major reprezinta subiectul vizat: de-o fi vorba despre “Statul Republica Moldova” (art.1 Constitutie), recunoastem parodia usor retusata a slavitei Republici Sovietice Socialiste Moldovenesti. Fapt argumentat, printre altele, de numerotarea continua a legislaturilor Sovietului Suprem / Parlamentului (http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/). Se promulga oficial, adicatelea, legatura de jure dintre exportul “statalitatii sotialisti maldavinesti” si investitia de curand in cea mai “independenta” statalitate a moldo-ivanilor dispersati. Sub care aspect, cred ca perpetuarea in Chisinau a spiritului vesnic viu al reviolutionarilor maximalisti (bolsevici) nu necesita argumentatie in plus.

c) – “a facut pasi importanti in modernizarea infrastructurii, a dezvoltarii economice” – nici ca se poate de spus mai corect; doar cu stricta referinta la beneficiul potentatilor zilei. Cat priveste “teara”, vae victis

d) – “s-a semnat un acord de aderare la Uniunea Europeana” – Negocierile privind Acordul de Asociere Uniunea Europeana – Republica Moldova, lansate in ianuarie 2010, au solicitat consultatii pe parcursul a 15 runde (http://www.infoeuropa.md/negocieri-privind-acordul-de-asociere-republica-moldova-uniunea-europeana/). Intrebare: cate runde cunoaste procesul de aderare a Romaniei?

5. “Un vot acordat partidelor democratice (PLDM, PL, PLR, PDM) la alegerile parlamentare din 30 noiembrie a.c. asigura continuitatea reformelor, integrarea europeană a tarii si disparitia granitei de pe Prut.

a) – “continuitatea reformelor” – fiecare proletar ajuns in scaunul domniei, in plin unison cu echipa sa, interpreta unul si acelasi refren – reforme / tranzactie / infrastructura / bunastarea populatiei / lupta cu coruptia… Ba nu demult s-a combatut si saracia in RM, atat de strasnic – prin intermediul unor bogat trambitate Strategii, ca tocmai a si fost eradicata. De atunci, zice lumea, gram de saracie nu-i in califatul chisinauiean. Peste hotarele “tarii”, da.

b) – “disparitia granitei de pe Prut”. Pe cat de stringent se impunea faurirea actiunii in 1989 – 1991, pe atat de problematic s-ar aborda (nu mai mult !) intrebarea acum.

Intre acestea, hai sa clarificam: este oare cu putinta a vorovi despre Prut, abandonand cu buna stiinta Bucovina, Basarabia propriu-zisa?

6. “Altfel, castigarea alegerilor parlamentare de catre partidele proruse si o posibila majoritate comunist-socialista in forul legislativ va arunca din nou Republica Moldova sub influenta Federatiei Ruse… – pregatesc federalizarea sau chiar divizarea teritoriala a statului moldovean.

a) – “Vreme trece, vreme vine, Toate-s vechi si noua toate;”- zice-n vers armonios poetul. Ceilalti valahi sa patrunda cu mintea: care ar fi necesitatea in “castigarea alegerilor parlamentare…”, cand insasi existenta celui mai “suveran si independent, unitar si indivizibil” stat de pe “globul Moldovei” (?) atesta indiscutabila suzeranitate a Tartariei Mari. Parca ar tine de domeniul trecutului, dar pana la cea de-a doua (mama draga!) l’independance (http://ro.wikipedia.org/wiki/Republica_Moldova; pct.1.4 si 1.9) nu ca era RM “sub influenta Federatiei Ruse”, ci ditamai incarcerata in gulagul popoarelor “libere si infratite”. Ori, dupa soarele ce parea ca rasare pe la a.a.1989-1991, sa se fi evaporat instant umbra Armatei a 14-ea de pe Nistru? Aferim, Doamne.

b) – „divizarea teritoriala a statului moldovean„. Am dat-o in bara cu „statul moldovean„, care nicicum nu poate fi divizat, deoarece in a.1859 Principatul (unicul stat moldovean pe harta politica a lumii) si-a unit destinul cu Tara Romaneasca, constituind Romania contemporana. Nu e bine sa facem jocul colonistilor. Banuim, textul percepe caricatura stalinista de langa comuna Bubueci (subordonata administrativ Chisinaului). Asta-i cu totul alta pasarica; intelegem, prin urmare, ca e vorba de pseudo-RM, nu de statul moldovean?

7. “Mai mult, pe Prut se va ridica din nou un gard de sarma ghimpata ce va spulbera prezentul tinerei generatii moldovene, cat si sperantele acesteia de a trai intr-un stat democratic, integrat in Uniunea Europeana.” (- o ultima remarca)

a) – “pe Prut se va ridica din nou un gard de sarma ghimpata”. Un vadit miraj, domnilor – a disparut sarma, nu si gardul (frontiera) – mandria stapanului de Nord.

b) – “ce va spulbera prezentul tinerei generații moldovene”. Tanara generatie moldoveana creste si pe malul vestic al Prutului – raul interior al Moldovei, doar ca acolo generatia poarta nobilul nume de “roman”. Spre deosebire de moldovenii “cistie” (adecvati), care trebuie sa faca dovada mijloacelor suficiente pentru calatoria in indepartata Europa: “De cele mai multe ori aceasta suma nu depaseste 50 de euro pe zi, in cazul in care persoana are rezervare la hotel” (selectat din “Chidul tau pentru libera circulatie in spatiul european”). Evident, autorul Ghidului ii are in vizor pe bietii deputati si alta muncitorime, ce si-ar permite luxul.

Consider, totusi, ca suma ar fi convenabila, bine mersi, si pentru locuitorii din sat Vanatori, Nisporeni, unde orisicare si-ar permite cheltuieli in zi si peste – in plina corespondenta cu salariul / pensia “maldavenilor”.

Molto bello, 50 de euro / zi ! Cu acest statut financiar ma declar aprioric multumit si Io, ca sunt  din sat Vanatori. Sanatate „unsilor„.

4 decembrie 2014

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: