EternaMoldova

Acasă » Dixi » Poveste despre aceea, cum trei judete romanesti au depasit in valoare Alaska

Poveste despre aceea, cum trei judete romanesti au depasit in valoare Alaska

Reclame

    Consistenta mustruluiala pro-rusa / pro-sovietica a populatiei din Basarabia, combinata masiv cu violenta si deportari, nu constituie un ultra, ultra…- ultrasecret pentru nimeni. Directionata in ultima vreme cu strictete de ideologia totalitar-maximalista, tiranica instruire a presat constant in psihologia indigenilor o viziune, in primul rand – mancurta, in al doilea – de inferioritate absoluta comparativ cu agresorul.

Efectul? Pe parcursul deja a peste 200 de ani am fost totalmente privati de origini, aratandu-ne fals cu degetul la “Moscova iubita / Mandra capitala / Toti copii-ti canta / Cantece de fala / Tu ne dai lumina / Tu ne dai tarie / Faci ca o gradina / Tara sa ne fie.” Realmente, sovinismul de mare putere al rusilor reprezinta copia cu brio peste suta a tributului medieval in sange catre turci, care isi facusera obiceiul de a recruta ieniceri din randul copiilor de pe teritoriile cucerite.

Concluzia? Chiar si cel de “Cine stie carte, are 4 ochi” a ajuns sa nu-si cunoasca Istoria, Patria. Apoi, “apara-ma, Doamne, de prieteni…”, caci atatea “binefacatori / atotstiutori” tulbura apele in centrul Chisinaului, de ramai perplex. Desi adesea articuleaza o alta, decat cea romana, limba, ba mai si dau prin gropi cu „stiinta„, nu se lasa. Numai ei, si doar ei (neaveniti / lichele autohtone sau si din cei rataciti sufleteste), poseda interpretarea “adecvata si irevocabila” a sorgintei moldovenilor.

Starea de facto? Basarabeanul onest trebuie sa fie autodidact. Cat priveste mancurtul, acesta in veci nu va accepta identitatea geografica, etnografica, istorica, economica etc. a doua jumatati ale Moldovei, ignorand falit drama a.1812.

Solutia? Dea Domnul, ca macar generatiile de dupa a.1989-1991 sa se poata orienta in timp si spatiu, fara steagul republicii de la Ural.

***

Cat n-ar parea de straniu, dar rasturnarile de situatie in trecutul nostru zbuciumat sesizeaza cate odata, cum nu se mai poate de bine, nimicnicia puternicului Imperiu de Nord. Unul dintre cele mai notorii exemple il constituie  vanzarea, parca in gluma (?), a imensului spatiu al Alaskai, pe cand la o distanta de doar cativa ani, autocratul rupe incapatinat trei judete din sudul Moldovei. (…)

 1 decembrie 2014

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: