EternaMoldova

Acasă » Dixi » Calvarul celei mai „basarabene” Basarabii

Calvarul celei mai „basarabene” Basarabii

Fotografia postată de Claudia Pop-Silaghi.Nimic mai desert in lumea asta decat filosofia „statalitatii sotialisti” a poporului moldovenesc. Premisa rezuma din sinteza: cu piatra de temelie in Baia – prima resedinta de scaun a Patriei, statalitatea faurita de Bogdan I (voievod al Maramuresului si Domn (intemeitorul) al Tarii Moldovei; n.inainte de 1307 – d.1367) persista in timp si nu are nevoie de vreo caricatura pacatoasa; fie si a dictaturii prolelariatului – poporul e dezbinat si trebuie unificat.

***

Promulgarea ideei despre existenta unei Basarabii in afara Principatului e abordata de Rusia Tarista in scopul vadit expansionist in directia balcanica. Pe toate caile posibile si imposibile, “eliberatorul”  planteaza consistent aberatia, mai ales dupa a.1812. Suntem, adica, poporul (?) „ales” (de samoderjet / sovietici / mancurti), nu avem nimic comun (tabu penalizat sever pana astazi) cu „pseudo”-moldovenii dintre Prut-Carpati, care, pare-se ca sunt romani; asijderea, ne deosebim radical de „extraterestii”- rumunii supravietuitori din nordul Bucovinei, Tinutul Herta, Transnistria, Bugeac. Iinteres major prezinjta faptul, ca pe undele mass-mediei locale nu se aude nimic – dar absolut nimic! – de delta Dunarii, de Insula Serpilor ce ne apartine de jure, nu si de facto, etc.

Nu e la moda in Chisinaul contemporan a vorbi despre caracteristica fizico-politica adecvata a Moldovei, despre pamantul rapit in a.1812 (denumit fraudulos, dupa a.1813, „Basarabia”), cucerit repetat in a.a.1940 / 1944. Prin mijlocirea ustensilelor aflate la indemana, cotropitorul si acolitii promulga vartos ideea precum ca ceea ce au desemnat cu tancul in 28 iunie 1940 reprezenta ditamai „sovetscaia Moldavia”. Mai recent, cu “precizie” matematica similara, domeniul educational „independent” angajeaza nevinovat teza precum ca patrimoniul sat Vanatori ot Nisporeni etaleaza cogeamite „teara Moldovei„, la caz „Basarabia”. Cules parca din folclorul rusesc gen-„znai nasih” (astia suntem noi), epizodul ne pune in imposibilitatea de a invata junimea sa-si iubeasca Patria. Allah ecber.

Dar si asa apar mari semne de rezerva, conturand nedumerirea tampita: ce-au sechestrat sovieticii la o luna si 5 zile (!?) dupa inrobirea repetata a interfluviului Nistru-Prut? Caci au furat o Basarabie (28 iunie 1940) si o alta au lasat (2 august 1940) ciobanasilor  revolutionari. Imperios necesar e prin urmare sa constatam numarul Basarabiilor.

Rog potentialul oponent sa dea dovada de extrema prudenta la declinarea paradigmei. Gresit va fi raspunsul in cazul mizei pe unicitatea istorica a tinutului. Castiga persoana ce anunta cifra „trei”, caci anume atatea „Basarabii” releva obscura psihologie chisinauieana.

(…)

22 decembrie 2014

(Schita in lucru. Pentru doritorii de a semna articol complet– e-mail: dascalu.mi@gmail.com // RM. Chisinau. Relatii GSM-069693437). Puncte de reper: 1. Basarabia – istorica. 2. Basarabia – in extenso. 3. Basarabia – in caricatura.

Anunțuri

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: