EternaMoldova

Acasă » Dixi » Pana unde merge aberatia “alesilor ot Maldova”?

Pana unde merge aberatia “alesilor ot Maldova”?

Reclame

Imagini pentru principatul moldovei

N-am crezut, pana la o anume etapa, ca Wikipedia, enciclopedia libera, posteaza in reteaua Internet multime de aberatii, una mai gogonata decat alta. De la bun inceput, citind si recitind, par exemple, articolul “Republica Moldova” (http://ro.wikipedia.org/wiki/Republica_Moldova), o sumedenie de nedumeriri se contureaza  catre „filosoful” aiurelilor.

Cineva invata sa dai Cezarului ce-i al Cezarului… Ceea ce inseamna ca eventuale pretentii trebuie adresate nu purtatorului de informatie, ci semnatarului, ultimul asumandu-si intreaga raspundere pentru viziunea publicata. Cat ma priveste, formulez unele semne de alerta direct seniorului din umbra, adica autoritatilor autohtone, complicele tacit in promulgarea fanteziei. Motivul? Calcand in picioare constiinta nationala, „muncitorimea” proletcultista continua calea determinata de materialismul dialectic al filosofiei kominterniste in dezbinarea moldovenilor. Mai mult, intru a mea dreapta politiceasca orientare, rog cititorul sa intervina cu un “Da” sau “Nu” fata de tampeniile selectate din pasajul individualizat al primului alineat, text disputat.

1. “Moldova (cu denumirea oficiala Republica Moldova…”. Frumoasa, inedita improvizatie, emana un notoriu iz de ipocrizie: parca-i o tara, parca-s doua. O logica curioasa, ce ne duce cu gandul la intelepciunea latinilor: „Qui dicit de uno, de altero negat” (Cel care zice despre unul, despre celalalt neaga.). Dumnezeule cel Mare, sa te recomanzi concomitent „Moldova” – Poarta a Crestinatatii, cu granitele conturate de familia Musatinilor si „Statul Republica Moldova” (titlul art.1 din Constitutia RM) – fasia batjocorita de pamant, cu limite demarcate de tancurile sovietice la 28 iunie 1940, constitue o enorma absurditate. Din cate-am auzit, Moldova niciodata – dar NICIODATA! – n-a purtat slavitul nume “Statul Republica Moldova”. Apoi, spre deosebire de mercantilii demnitari, care au inghemuit Wallachia Minor pe patrimoniul sat Vanatori, Nisporeni (imi evidentiez putin bastina), chiar copiii de la gradinite pot observa ca notiunile antrenate poseda dimensiuni incomparabile.

Retinem, ca smecheria e “fondata” imperativ pe doua surse (s-ar putea cumva altfel? corectitudinea e “pana” de capatai a celor cu pricina). Unul din izvoare, al doilea, decade din start, vazand cine-i autorul (Pagina Oficială a Republicii Moldova în rețeaua Internet). Si atunci, marul discordiei si al eroarei revine colectivului celei dintai inspiratii (Horia C, Matei, Silviu Neguț, Ion Nicolae (2005). Enciclopedia Statelor Lumii. București: Editura Meronia. pp. 323; indicat dupa sursa wikipedia). La care replica, daca cineva e sigur de adnotarea aplicata si adera la cele mentionate, cum m-ar ajuta sa apelez colegii in Instanta? Chestia ramane deschisa.

Uimire mare, in aceasta ordine de idei, vizavi de iresponsabilitatea reprezentantilor mass-media, care-au preluat lejer minciuna si-i dau vartos in patru vanturi cu “stralucita” pseudo-„Moldova„. Stiind prea bine ca Moldova e dezbinata sangeros de ocupant, cum de vi se-intorce limba, lume, soro, lume, sa propagati un NE-ADEVAR? De ce va angajati in pacatul ispitei despre care prevenea cu mii de ani in urma Isus Hristos?

Ba, orientandu-se in timp si spatiu, „alesii ot Maldova” au transformat mai recent geniul eminescian din „roman si moldovean„, mama draga, in „poet national atat al Romaniei cat si al Republicii Moldova” (wikipedia). Cu scop vadit de-a spulbera ideea nationalismului, „proletarii„-ciobanasi blameaza Istoria, incropindu-si strasnica suveranitate pe loc pustiu. Ei “uita” ca apa trece, pietrele raman si nu au  teama de avertizarea cea de sus, din ceruri: „Cum nu vii tu, Tepes doamne / Ca punand mana pe ei / Sa-i imparti in doua cete / In smintiti si in misei / Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni / Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni!„.

2. Suplinirea propozitiei analizate conduce la constatarea ca subiectul “…se invecinează cu Romania la vest…”. Nevinovat parca in culorile sale admirabile, motivul simplu al hotarului cu Romania etaleaza o banala deceptiune sau, ce-i mai aproape de adevar, un act de tradare a Patriei. Sa-ti sprijini tara la greu, e o incontestabila virtute. Sa faci insa jocul cotropitorului, ce-ar mai insemna decat o ne-scuzabila infractiune? Rupta de realitatea moscovita, fantasmagorica „federatie” denota limpede caducitatea „anticei statalitati sotialisti moldovinesti„. Invocand inca nulitatea recunoscuta a Pactului Molotov-Ribbentrop, „nasul” in fapt al proaspatului „imperiu„, cu ce se alege „mandra noua capitale a Kara-Bogdaniei„?

Moment de respiro: Daca-i nul Pactul – nul sa fie! Romania e o formatiune statala instituita din Principatele Unite ale Moldovei si Munteniei (Tara Romaneasca), dintre care prima e cea situata in partea estica. Cum ar putea exista frontiera intre Principatul Moldova si teritoriul ce-i apartine de drept, doar ca rapit violent si autoproclamat ulterior cu impertinenta „Republica Camunista Moldova„?  Cu mii de scuze, dar numai la bolsevici e posibil asa ceva.

3. “Republica Moldova este un stat fara iesire directa la mare…”. Subliniind grav mai jos “teritoriul Moldovei (dintre Nistru, Carpati si Marea Neagra”, iluminatii adancesc confuzul. In confruntare cu prozaica naratiune precum ca tocmai ei sunt “Moldova (cu denumirea oficiala Republica Moldova…”, se releva non-sensul deochiat al pozitiunii reclamate: nu e clar cine din unitatile nominalizate are si cine n-are iesire la mare? Suprapunand doua identitati diferite sub aspect geografico-politic, tovarasii confunda sarguincios integralul cu un fragment, trecutul glorios cu mizerabilitatea lor omniprezenta: statul Moldova, care prospera in cadrul Romaniei moderne, si marioneta „Statul Republica Moldova„. Degeaba mai umbla „revolutionarii” luxoaselor palate chisinauiene prin biserici daca n-au „auzit” ca din furat – asa cum ei profita de sechestrarea injusta a tinutului ! – nu devii gospodar.

4. „Republica Moldova si-a declarat independenta pe 27 august 1991.” Caracteristica-i „modestie” a califilor de o ora razbate angro din fraza, facand negresit ulterior recurs la „Prima independenta” (pct,1,4 si 1.9).

5. “Pe 29 iulie 1994 a fost adoptata prima constitutie a Moldovei.” Banuim, in cazul dat o fi vorba de “Statul Republica Moldova”? Demult e timpul pentru guvernantii locali sa abandoneze tactica „moldovenismului” esuat. Daca intamplator romanii din habitatul Pruto-Carpatin sunt de sorgintea lor moldoveni, rezulta ferm ca cetatenii vostri se identifica sub formula „cetatean al RM„, ci nu cu mioriticul apelativ „moldovean„. Cat de imensa o fi eroarea ce-o presurati in societate, avand in vedere, suplimentar, jignirea ce-o aduceti unora din colonisti, care nu ti-a strecura un mizerabil „Buna Ziua” printre dinti?

6. Gasiti “10” deosebiri intre frazele – a) – afisata pe Internet si b) – subsemnatul:

a) “Incepand cu anul 1990, teritoriul Moldovei situat pe malul estic al raului Nistru este sub control de facto a regimului separatist din Transnistria.

b) “Incepand cu anul 1991, teritoriul Moldovei situat in interfluviul Nistru-Prut este sub control de facto si de jure al regimului separatist din Chisinau.”

“Da” sau “Nu”?

4 martie 2015

Reclame

Un comentariu

  1. Judex spune:

    Domnule Mihai Dascălu, situaţia semnalată de dvs. are un tîlc ascuns. Această aşchie de ţară a fost creată în acelaşi scop ca şi RASS Moldovenească, cu capitala la Balta în 1924. Scopul era atunci de a crea o entitate statală cu un nume care să amintească de Moldova în vederea „unificării” tuturor teritoriilor Moldovei, fără Bucovina şi Bugeac, care să existe sub oblăduirea Moscovei. La început, în 1940 s-a procedat la alăturarea la această RASSM a Basarabiei separînd-o de România, ca mai apoi, sub un motiv oarecare, cum ar fi fost de ex. o opoziţie militară a României, care pierzînd războiul, să aibă motivul ca în urma victoriei să se extindă cu „R.S.S. Moldovenească” pînă pe crestele Carpaţilor răsăriteni. Nereuşind această stratagemă, s-au mulţumit cu extinderea numai pînă la Prut, dar cuprinzînd aici nu întreaga Basarabie în această R.S.S.M. ci numai o parte din ea, restul, oferindu-l Ucrainei. Mai mult, nici măcar aşa numita RASSM nu a intrat întreagă în RSSM ci numai cîteva raioane din cele 14 cu cît se constituise în 1924.
    Simpatizanţii imperiali de la Chişinău, după degringolada statului sovietic, atunci cînd au creat această fantomă de ţară, au procedat în acelaşi fel: scopul lor fiind desprinderea de România a ceea ce a mai rămas necucerit de cizma rusească ca s-o alăture acestui stătuleţ numit Republca Moldova. Restul sunt poveşti de adormit copiii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: