EternaMoldova

Acasă » Dixi » Ce se stia in Moldova, anul 1681…

Ce se stia in Moldova, anul 1681…

Reclame

Fotografia postată de Marea Unire.Ce se stia in Moldova, anul 1681, mai 22, si ce n-au stiut “alesii ot federatia Chisinaului”, anul 1994, 29 iulie[1].

Categoric, nu accept hora nebunilor vizavi de cea mai “maldavineaschi” limba a Chisinaului separatist. Doar discutiile invataceilor de la gradinitele de copii cu referinta la crearea Universului m-au incurajat sa reproduc usor ideea.

Fragment din “Pomelnicul de domnii tarei, scris de Dosoftei Mitropolitul”  in zilele lui Iooan Duca voevoda, cu mila lui Dumnezeu domn tarii Moldovei si Ucrainei etc.[2]

“Domnii tarai Moldovei pus-au nevointa,

De-au invatatu-si tara direapta-n credinta,

Pravoslavnica lege ferind necorcita, –

Si-n ceriu Hristos le cruta viata fericita.

Descalecat-au tara domnul Dragos Voda,

Fericita, bueasca, cu tot felul de roda,

Cand au adus intr-insa romaneasca limba,

De bun neam si ferita de la calea stramba;

Se trage de pre sange ruda-imparateasca,

Dumnazau l-au sporitu-l nainte sa-i creasca.”

Ca sa vaza necredinciosii din „Statele Unite ale Moldovelor[3] prostia in oglinda, adica, minciuna de la art.13 din Constitutia RM: “ (1) Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcţionînd pe baza grafiei latine.

Ba ulterior nici “mulidovineaschi” n-au mai vrut-o proletarii-„ciobanasi„, ci modest de tot, in stil camunist, au notificat-o… a nimanui.

Din Codul muncii[4] al Republicii Moldova, cetire:

Articolul 111. Zilele de sărbătoare nelucrătoare
“ (1) În Republica Moldova, zile de sărbătoare nelucrătoare, cu plata salariului mediu (pentru salariaţii care sînt remuneraţi în acord sau pe unitate de timp – oră sau zi), sînt:

(…)

i) 31 august – sărbătoarea „Limba noastră”;

Sfinte Doamne, iarta pacatosul de mine. Maldavanschii cel iazic s-a pomenit fara nume. Dar cum ai numit-o, Creatorule, de nu-i cunoaste “muncitorimea revolutionara” identitatea?

Uite, ca reproducand istoricul B.P.Hasdeu notitele de calatorie in Rasarit ale bavarezului Iohan Schiltberger[5], observam cum neamtul, neinitiat in smecheriile moderne ale Chisinaului secesionist, inscria sarguincios (anii 1395-1427) calea parcursa: „In Romania Mare, precum si in Mica, lacuitorii sant crestini, vorbesc o limba cu totul deosebita, si-si cresc barbele si parul fara a le rateza vreodata. (…) Ajungand la Chilia (Gili), o cetate de pe ustiele Dunarei, ma desparteam de tovarasii mei si, unindu-ma cu cativa negutitori, am purces spre un oras roman (zu einer wallachischen stadt) cunoscut sub numele de Cetatea-Alba (Weissen Stadt), iar de acolo spre Suceava, scaunul Romaniei Mici…

Au, cum de nu indica der herr aventurierul ca „Republica Moldova este un stat suveran si independent, unitar si indivizibil[6]? Cata oroare pentru slavita ideologie a „statalitatii sotialisti moldovinesti„.

25 martie 2015

Nota

[1] Constitutia Republicii Moldova din 29.07.1994. Publicat: 12.08.1994 in Monitorul Oficial nr.1. Data intrarii in vigoare: 27.08.1994. Sursa – http://lex.justice.md/document_rom.php?id=44B9F30E:7AC17731; accesat la 25 martie 2015.

[2] B.P.Hasdeu. “Scrieri istorice, II. Studii, articole si documente. Din periodice (I) 1858-1864”. Editie critica de I.Oprisan. Editura VESTALA. Bucuresti – 2008, p.139-146.

[3] – compara cu titlul art.1 din Constitutia RM: “Statul Republica Moldova”.

[4] Cod nr. 154 din  28.03.2003. Publicat: 29.07.2003 in Monitorul Oficial nr. 159-162, art nr.:648. Sursa – http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&id=326757; accesat la 25 martie 2015.

[5] B.P.Hasdeu. Ibidem, p.123-138.

[6] Alin.(1) art.1 din Constitutia RM.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: