EternaMoldova

Acasă » Dixi » Cine insulta Vesnicia?

Cine insulta Vesnicia?

Reclame


Aplombul “alesilor ot Mulidavia sovietica si sotialisti” nu incape pe frontispiciul ediutiilor mass-media. Tampenii din ce in ce mai deochiate se toarna de-avalma in capul plebei. In chipul cel mai ticalos, iluminatii bat in cuie, pe sesul Bacului, nominatia tezaur a tuturor moldovenilor. Pesemne, aice o fost buricul anticei Dacii, urmeaza doar sa fie gasita coliba lui Burebista. Si anume de sub mandra capitali a Chisinaului pornit-a Decebal lupta cu temutul imperiu al romanilor. Mai tarziu, unde? inspre capitalea New-Valachiei cuntimpurane, ce mai, indreptatu-si-au caii voievozii de Maramures – Dragos, descalecatorul, si Bogdan, intemeietorul Tarii Moldovei.

Incomod oarecum e faptul ca devenind stat de sine statator, Moldova aseaza inconstient resedinta nu in Chisinau, ci la Baia, dar, ma rog, partidul va decide stabilimentul corect politiceste. Din avalansa aberatiilor, remarcam doua recente, in limba rusa. Prima, comunica vajnic: “Гражданин Молдовы спровоцировал аварию в румынском уезде Нямц[1] (Un cetatean al Moldovei a provocat un accident in judetul romanesc Neamt. – traducerea ne apartine, M.D.) Informatie, buna de lecturat la o ceasca de cafea in capitalea… nu a Chisinaului, a Moscovei.

Cat ne priveste, cei din sat Vanatori, Nisporeni, “Karnaxi, ca era sa ma chiorasca”. Mai sa fie. Moldovean prin cel judet de Neamt? Al dreacului risc, prin meleaguri indepartate, neexplorate; taman ca’n cea poveste: peste sapte mari, peste sapte tari… Tocmai la apa Bistritei, in Moldova, Romania.

In fapt, pare-se ca acesta e un al doilea moldovean aflat prin partile Neamtului. Primul s-a intamplat a fi Io Stefan Voda, domn Tarii Moldovei, carele pe la 1466 semneaza Uric de intarire cinstit boieriului… Vlaicu “pre o seliste la Chisinau la fontana Albesioara, ce si-a cumparat de la Toader feciorul lui Fedoru si de la fratele lui de la… si de la Fedorellu drept 110 arginti tataresti.[2], luand in credinta, printre altii, pe boierii cei mari: Dobrul, vel-logofat, Duma Braevici, Manoil, Stanciul de Cetate-Alba, Goian, starostele Hotinului,… Ion Buciumu parcalabul Chiliei, Bourenul, parcalabul Neamtiului…

Acuma, sa-mi spuna cineva care stie carte, prin ce terra ignotae se afla locatiunile evidentiate: Cetate-Alba, Hotinul, Chilia si, mai ales, cea a Neamtului? Nu de alta, dar precum sugereaza jurnalistii, ceste municipii sunt asezate… pe planeta Marte, la “x” parseci departare de Wallachia Minor.

Intrebare suplimentara inca: ce intreprindea Marele voievod, afland diminuarea voluntara a frontierelor Kara-Bogdaniei la enumerarea in ziua de astazi a orelor: “Предстоящей ночью Молдова перейдет на летнее время[3] – (In noapte ce urmeaza Moldova trece la vremea de vara. – traducerea ne apartine, M.D.) A doua minciuna: Moldova oare  schimba ora? sau respublicuta desemnata cu tancurile comuniste, adica federationu “nasa Maldova”. Ceea ce inseamna, “znai nasih”.

Asemenea cum a inscris Dante pe portile Iadului: „Lasciate ogni speranza, voi che’ intrate„, adica, voi, cei intrati pe mana rusului.

Cine crede ca semnatarii scornelilor actioneaza aiurea, greseste. Autoritatile centrale / locale declanseaza constient maratonul uzului de fals. Vezi gogoneata, par exemple, agatata pe afisa Academiei de Stiinte locale, cica… „a Moldovei[4] (?) Mai vezi si ginduita harta a pseudo-Moldaviei[5]. Si asa mai departe, pana dincolo de Muntii Ural.

Dar cine va imputernicit, stimabililor, sa uzurpati nominatia tezaur a tuturor moldovenilor? Ori, nu va e frica de Dumnezeu?

Intreaba-te fiecare: cine ti-a permis sa insulti Vesnicia? Lasa, tovarase, Moldova in pace. Per contrario, inroleaza-te in lupta pentru REVENIREA la vatra a pamanturilor rapite de cotropitor. Idealul nostru e consacrat de Stefan cel Mare si Sfant: sa UNIFICAM Patria, sa pazim a ei hotare.

29 martie 2015

Note

[1] https://news.mail.ru/inworld/moldova/incident/21541044/?frommail=1; accesat la 29 martie 2015.

[2] B.P.Hasdeu. “Scrieri istorice, II. Studii, articole si documente. Din periodice (I) 1858-1864”. Editie critica de I.Oprisan. Editura VESTALA. Bucuresti – 2008, p.224-225.

[3] http://vesti.md/?mod=news&id=39783&fb_action_ids=1596143300644133&fb_action_types=og.comments; accesat la 29 martie 2015.

[4] http://www.asm.md/; accesat la 29 martie 2015.

[5] http://www.informatiata.ro/stire/Oamenii-lui-Putin-revendica-teritorii-din-Romania-fiind-vizata-zona-Moldovei/5825; accesat la 29 martie 2015.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: