EternaMoldova

Acasă » Dixi » Monstruozitatea de pe malul estic al Prutului

Monstruozitatea de pe malul estic al Prutului

Reclame

1. Preludiu

Tot mai des intalnim in ultima vreme aberatii concupiscente gen „Romania și Moldova”. Cu prioritate, acestea apar pe malul estic al Prutului, raspandind isonul unei contangioase ostilitati fata de sorgintea romaneasca. Ecoul se rasfrange pe celalalt tarm al apei de mijloc a Moldovei, incrustata violent cu semne de granita artificiala. Desi natura umana patrunde anevoios paguboasa „filosofie”, nu e nevoie de multa carte ca sa intelegi motivul exhibitiei din „oficiu”, contextul careia difera dupa caz. Exemplificam cu unul preluat din sursa: http://independent.md/romania-si-moldova-au-semnat-un-memorandum-privind-formarea-profesionala-personalului/?fb_action_ids=1620748024850327&fb_action_types=og.comments#.VWa_489_Oko

2. In loc de comentariu

Frumoasa, inedita formulare in titlul comunicarii citate. Reflecta intocmai idealul cotropitorului realizat cu manile victimei. Dar, si mai ales, gradul de indobitocire / plecaciune al maruntilor revendicatori, care nu vad mai departe de varful nasului.

De altfel, cine-ar putea patrunde tampenia algoritmului bolsevic, precum ca Romania si – attention! nu respublicutea stalinista separatista, ci insasi Avstralia de pe Bic! sa vezi! au semnat… Ridica-te plebe-in picioare, jos caciula! Ce mai, Rumunia i nasa Maldova… au semnat. Cum ar fi: Rossia si Nijnii Novgorod / Polonia si Cracovia / Kiev si Ucraina… au semnat. De ce nu? Mai departe dupa text.

Mandria natiunali moldo-ivaneasca ma copleseste, iar ea nu intervine decat atunci, cand transgresam legile naturii. Total fariseism, iarta-ma Doamne! sa sacrifici Eterna Moldova in favoarea fanatismului slavean.

3. Aversiunea „enigmei”

Sa nu se creeze aparenta impresie ca sunt obsedat de emotii negative, agresivitate sau altceva acolo, adica nu vad / nu percep realitatea / sunt nationalist – e si drept!!!, extremist sau inzestrat cu particularitati bizare ce ar permite excluderea raspunsului la semnele de intrebare. Ma mira, de exemplu, atitudinea aroganta a unor concetateni de a sustine nefireasca metamorfoza, la modul cel mai serios! prin care picatura de apa e declarata cogeamite ocean. Vraja curata, sub motivul careia subtila uzurpare a denominatiei de catre impostor releva irefutabil tendinta de denigrare a Patriei.

Sentimentul de onoare cere sa iesim cu riposta, caci valoarea unui om rezida, prin excelenta, in cinste si respect fata de legea naturii. Iata ca fara a lasa vreo urma in calendar, „alesii ot Savietscaia Mulidavia” isi atribuie fals numele tezaur al tuturor moldovenilor dispersati – „Moldova”. Deci, nu drama biseculara a Portii Crestinatatii ii doboara, ci ispita de a reprezenta o imaginara Kara-Bogdanie. Este dovada cea mai peremptorie ca nobilei cauze de reintregire a neamului si teritoriului, autoritatile slavitului „Statul Republica Moldova” (RM) au preferat tradarea. Pacat.

De comun cu alte autoritati ale RM, Academia de Stiinte se intituleaza tragi-comic – „a Moldovei” -!? (http://www.asm.md/; accesat la 28.05.2015). Daca distincta instanta si-ar da osteneala sa compare hotarele „Maldovei” lor cu frontierele Moldovei lui Stefan – la monumentul caruia depun flori!? ar descoperi ca sub aspect fizico-politic bornele sunt incompatibile! Excusez-moi, dar la ce folos un titlu de parada, impregnat cu promulgarea neadevarului! De ce duceti mapamondul in eroare, in speta, tanara generatie? Carei „Mulidove” i se vor inchina cei ce vin dupa noi?

Pe toate drumurile se ridica in protap nemaivazuta „andipindinte”, din 1991, a Chisinaului, intercaland grijuliu referinta „enciclopedica” la  independenta din 1918 a plaiului basarabean. Pourquoi? Cele „dOUA”!? independente, inscrise la credit de catre recalcitrantul Chisinau, poseda incarcatura diametral opusa. Deci procedeul e unul mincinos, caci prima – curma servitutea rusofila si marcheaza intoarcerea la origini. A doua, reinstaureaza aservirea sclaviei, manifestand prefigurarea propriei infrangeri in confruntarea cu Tiraspolul / Comratul… Dar chiar si asa, ramane repetent la tema, deoarece:

a) Independenta din 1918 ingloba intreaga regiune supusa cotropirii; – RM, cat reprezinta din cel spatiu fracturat de dusman? Prin urmare, tovarasii nu au dreptul moral sa se identifice macar cu cognomul „Basarabia”; subiect pe care l-au destramat cavalereste. Nu au, cu aceeasi similitudine, vre-un temei etic sa se identifice protocolar sub calificativele „Moldova / Tara Moldovei”, fatalmente reprezentand o frantura din patrimoniul moldovenesc jefuit.

Functie de vesnicia Basarabiei – punct de reper tangential cu „scoala” muscaleasca! rezuma indubitabil ca nu ne-au creat pe noi rusii. E clipa sa rememoreze si dansii ca supusenia – „Dati dar Cezarului ce este al Cezarului…”, nu absolva vasalitatea. Universul verifica autenticitatea credintei si prin convingerea de a da „…lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu.” Tradusa pre limbajul habitatului biologic, fraza emana condescendenta idee ca tot ce e moldovenesc apartine Moldovei! Si asta in afara „aportului” caraghioasei dubluri  a Chisinaului pro-moscovit.

b) Independenta din 1918 a servit drept tramplina pentru nobilul scop de revenire la vatra; dezesperanta „andipindinte” din a.1991 ratacindu-se grav in proverbiabilii trei mesteceni ai rusilor.

Daca Basarabia, partea de nord a Bucovinei, Tinutul Herta, au fost cotropite sub auspiciul Pactului Molotov-Ribbentrop, acesta recunoscut nul ab initio, cu cerinta iminenta de lichidare a consecintelor lui juridice, de ce nu reunim pamanturile imprastiate? Insula Serpilor, pe ce continent se afla?

Isuse Hristoase. Cine si cand va realiza Unitatea Romaniei Mici / Romaniei Mari?

4. Nedumerirea

Multime nenumarata de aberatii similare se aplica, pe-a intrecutelea, de catre mass-media dusmanoasa spiritului autohton. Citesc comunicarea si ma crucesc: ce se-intampla, Sfanta Parascheva? Avand stire ca Moldova e tocmai una din partile constituante ale Romaniei, cum sa explici anormalitatea ce razbate din sublima formulare: „Romania si Moldova”? E ca si cum ai mentiona „Moldova si Moldova”. In speranta sa fiu corect inteles, presupun, la caz, o analogie: „Romania si sat Vanatori, din Nisporeni, au semnat…”.  Hai, ca e bine.

Din perspectiva timpului, satul nominalizat se afla in RM / Basarabia / Moldova / Romania / Europa. Asa stand lucrurile, cine mi-ar spune, draga Romanie, cate „Moldove” inregistreaza epoca descoperirilor geografice?

5. Escaladarea trecutului

Cartile mai vechi scriu despre o Moldova unitara, zugravita printr-o frumoasa legenda a descalecatului de prin partile maramuresene, fie a lui Dragos voievod, fie a lui Bogdan intemeietorul. Atat! Secole de-a randul, nu se prea auzi vorba, parca, prin spatiul Wallachiei Minor, privitor la „statalitatea sotialisti maldavineaschi” sau „capitalea / inima !?? Maldovei – slavitul oras Chisinau”.

Mai putin cunoastem detalii ale sechestrarii unor insemnate fragmente teritoriale de catre puternicele imperii ale timpului: otoman, austro-ungar, rosienesc (mai ales, moldovenii trecuti prin sita proletcultista a deznationalizarii!). Punem accentul, in prezentele randuri, pe dezmembrarea Moldovei de catre Rusia Tarista, la 16 / 28 mai 1812, prin rapirea interfluviului Nistru-Prut, denumit inadecvat „Basarabia”.

Pe cat se pare, istorica Basarabie marginea „peste Prut numai gurile Dunarii si litoralul marin al Chiliei[1], adica  unghiul dintre cetatea Chilia, partea nordica a Dunarii si Mare.  Dreptul fortei revenind rusilor, ei determina abuziv alte hotare  pentru Basarabia.

Evenimentul de trista pomina producandu-se in a.1812, rezulta ca cei care invoca „antichitatea” inchipuitei Basarabii (ea fiind dezbinata de talharul aleator, Uniunea Sovietica), dau repetat cu degetul in nori.

Dedesubturile legitimitatii fortate arata ca ei, cu voie sau fara de voie, inseala lumea: Basarabia nicicand n-a constituit o entitate teritoriala de sine statator.

6. Salvarea ne-o da Unirea

Principatele Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti evidentiaza Zilele de 5 si 24 ianuarie 1859 prin asamblarea Romaniei moderne.

In alt mod, ocupatia era iminenta; deveneam cu totii cetateni rusi. Doar ca, posibil, se intregea si ramanea o singura „Moldavie”, cea rosiana.

Unirea a salvat neamul.

Atentie la necredinciosi. Prin „voia” Europei iluminate, o parte din sudul regiunii basarabene subjugate – judetele Cahul, Bolgrad, Ismail – fiind returnata Moldovei, marchiaza frontiera Romaniei pe perioada determinata de conditiile Tratatelor de Pace: de la Paris –a.1856 si cel de la Berlin – a.1878.

Marea Unire pune capat pribegirii Basarabiei (27 martie / 9 aprilie 1918).

7. Magia Kremlinului

12 octombrie 1924. Uniunea Sovietica arunca latul peste Basarabia, instituind pe teritoriul moldovenesc al Transnistriei fantasmagorica „Republica sovietica socialista Moldoveneasca” (RASSM); capitala provizorie – orasul Balta; pretinsa capitala desemnata -!? orasul Chisinau.

Aisi si acum se naste ingeniosul curent al „moldovenismului„.

Subliniem inca odata. Conventional, orasul Chisinau e indicat de agresor eventuala „capitale” a portiunii din stanga Nistrului, cat si a celei  preconizate a fi cucerita din trupul Moldovei (Basarabia e hasurata pe hartile sovietice ale timpului), de jure, la 12 octombrie 1924. De facto, devine capitala teritoriului moldovenesc invadat abia dupa 28 iunie 1940.

8. Revenirea colonialismului

23 august 1939. La Moscova e semnat Pactul Molotov-Ribbentrop.

Moldova inca era Integra!

Doua Note ultimative adreseaza URSS, la 26 – 27 iunie 1940, Romaniei, pentru a inrobi partea rasariteana a Moldovei. La 28 iunie 1940, peste Romania se revarsa urgia comunista. Principatul e rupt cu bestialitate.

Protocolul aditional secret la Pactul prieteniei de nezdrucinat permite sovieticilor invadarea Basarabiei, a partii de nord a Bucovinei si, mai in saga, se fura Tinutul Herta. Fluviul intern al Moldovei, Prutul, devine iarasi hotar.

La 2 august 1940 URSS-? proclama constituirea, pe pamanturile proaspat ocupate, a „Republicii sovietice socialiste Moldovenesti” (RSSM); capitala, orasul Chisinau. Concomitent, dezbina brutal vechea mosie musatina; nu e exclus, pentru a preveni o noua eventuala revenire la origini. Ucazul Prezidiumului Sovietului Suprem al URSS, din 4 noiembrie 1940, stabileste pentru RSSM hotarele impuse de gulag-ul rosu.

E strasnic sa contemplam ca si astazi, la inceput de mileniu al treilea, singurul cuvant ce-l respecta cei cu puterea-n mana e maciuca lor (micuta bomba atomica)! Cum putem reactiona? Trebuie convinsa contemporaneitatea sa nu utilizeze, cel putin, termenul „Moldova” pentru Chisinaul secesionist. Uite, draga, ce-si doreste „sluga boborului”!? Exact, ca-n povestea fratilor Grimm: nu se mai vrea preafericitul in ipostaza „statuletului” lipsit de vigoare; iata-l imbracand haina ditamai a „terii Maldovei„. Allah akbar!

9. Oroarea materializata

In fine, cine-i promotorul actualei crize de demnitate, vanturate pe malurile Prutului si care abandoneaza sensul justitiei? Balaurul e bicefal: latura oficiala – Parlamentul, Presedintia, Guvernul; latura electorala – „statalisti / patrioti / iubareti” si multi alti „binefacatori” ce abunda in sentimente de „amor” fata de „nasa Mulidavia”. Si unii si ceilalti au cele mai sigure motive de a pastra falsa statalitate si a nega reunificarea. Ustensile? Nenumarate compromisuri plamadite pe combinatii ce-l depasesc pe vestitul Ostap Ibraghim Bender; mai adauga lupta pentru profit si putere si iesim la integralul consacratei ecuatii diferentiale: putere pentru putere. (…)

28 mai 2015

Note

[1] B.P.Hasdeu. “Scrieri. Volumul 8. Istoria critica a romanilor”. Text ingrijit si studiu introductiv de Grigore Brancusi. Intreprinderea Editorial-Poligrafica “Stiinta. Chisinau. 2008”, p.43.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: