EternaMoldova

Acasă » Dixi » Concurs: un nume pentru „fiul risipitor”

Concurs: un nume pentru „fiul risipitor”

Reclame

Fotografia postată de Stoleri Liviu.

Comemorarea zilei de 28 iunie.

***

Concurs,

cu nobilul scop de a gasi un nume demn de Chisinaul las si tradator al cauzei nationale.

***

I. Argument.

Dupa declararea independentei din 27 august 1991, lumea astepta cu nerabdare pasul doi inevitabil al Chisinaului – REINTREGIREA. Ti-ai gasit? Aflata sub protectia suzeranului de la Kremlin, variata nomenclatura ex-comunista, mai si reinoita grijuliu de parintii mentori, nu putea permite unirea moldovenilor cu moldovenii. Iata de ce, n-a fost sa fie, prostimea confruntand saracia cea de toate zilele. La „potentati” in schimb a prevalat obiceiul, amplificat de prezenta Armatei a 14-ea rusesti pe Nistru, de a se incovoia stapanului: flacaii s-au dorit a fi un al „doilea stat romanesc”(!?), conservandu-si starea perpetua de imperfectiune. In mod miraculos, fantasmagorica „Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca” devine peste noapte pseudo – „Statul Republica Moldova”.

Dat fiind ca creatiunea artificiala nu e luata in serios pe mapamond, „canducatorii” recurg la uzul de fals, atribuindu-si samavolnic simbolul tezaur al tuturor moldovenilor „Moldova / Tara Moldovei” (ex.: Academia de Stiinte a… Moldovei? Allah ebedi! Sursa: http://www.asm.md/; accesat la 12 iunie 2015). In cazuri epice, Chisinaul se protocoleaza eronat „Basarabia”, aducand ofranda samoderjetului. Pe cat de adecvat e procedeul?

Acapararea abuziva si alogica a respectivelor nominatii nu e oare cea mai concludenta proba a debilismului contemporan? Ce „Maldova” au „descoperit” proletarii in coastele Bacioiului? Cea dezbinata de cotropitor? In cate fragmente? Ori, evident, nimanui nu-i pasa de rana sangeranda a Romaniei Mici. Dar nici s-o ponegreasca nu e cuminte.

Reprezentand frantura dramatica din trupul Principatului, efectuata in anul 1812 de catre Rusia Tarista / reiterarta in anii 1940, 1944 de catre Uniunea Sovietica, evident, Chisinaul secesionist nu etaleaza si n-are cum semnifica mandra Tara de odinioara a Moldovei. Este o imposibilitate factologica, deoarece habitatul ni-i sechestrat violent: pamanturile estice sunt rupte de vatra si se afla la cheremul cotropitorului. Astfel, la numai o luna si 5 zile de la subjugarea din 28 iunie 1940, invadatorul aleator decide dezmembrarea arbitrara (2 august 1940) a suprafetei cucerite. Portiuni insemnate ale teritoriului moldovenesc sunt referite gratuit Ucrainei, care le administreaza injust pana astazi.

Rezulta dur ca in zadar transpira „alesii ot Sovietscaia Moldavia and K”, tragand asupra-si minciuna de culoare rosietico-bolsevica. Si prea lesne e de observat ca sub povara sacului cu enciclopedii derizorii, memoria oamenilor ignora solicitudinea divina. Acordand un exclusiv devotament focului de artificiu, iluminatii abandoneaza inaltimea dedicarii lor. Cu atat mai mult, ramai perplex la sesizarea infumuratei semnaturi „Basarabia / Moldova / Tara Moldovei”, titulatura ce nu probeaza cea mai infima corespondenta cu sumbra realitate.

Retinem, cu obligativitate: smulgerea  Basarabiei (si a Tinutului Herta, a Insulei Serpilor cu o parte a deltei Dunarii) din spatiul romanesc s-a efectuat sub umbrela Pactului de neagresiune Molotov-Ribbentrop. A posteriori, Pactul e recunoscut drept nul ab initio, cu recomandarea iminenta de lichidare a consecintelor lui juridice.

Intrebare: de ce nu se reabiliteaza frontiera in privinta Romaniei – Moldovei – Basarabiei, incalcata de agresor cu forta armata?

Desi epizodul nu suscita decat dezaprobare, Chisinaul isi promulga vartos „andipindinta”, creand confuzul existentei a doua sau mai multe Moldove. Formula de servitute conduce oare la UNIFICAREA strabunei Bogdanii? Mi se va ierta aprofundarea in detalii, dar cum de explicat preafericitul calificativ „capitala a Moldovei”? Apoi, mitul degenerentei fizice a moldo-ivanilor, care au ajuns chipurile sa fie multietnici? nu dezvolta o constiinta superioara, mai degraba, degradanta. Ce intruchipeaza Chisinaul atunci, cand Valachia Minor este parte constituanta a statului roman modern, cetatea de scaun se afla in Targul Iesilor, iar din punctul de vedere al dreptului International granita de pe Prut e anihilata?

Indiferent de orice interpretare legata de nationalism, sfantul cognom al Portii Crestinatatii nu se cuvine a fi pangarit sau utilizat pentru a provoca ambiguitate.

Acum, sa recapitulam usor.

Etaleaza Republica Moldova glorioasa Tara a Moldovei? Nu.

Identifica Republica Moldova macar Basarabia? Nu.

Este Chisinaul capitala Moldovei? Nu.

Trei de „nu” consecutiv fac dovada cea mai peremptorie a distorsionarii Adevarului.

Concluzie. Conceptul „Moldaviei” de buzunar este execrabil si, prin urmare, inacceptabil. In cerc restrans, inteleapta filosofie e catalogata cu epitetul „povesti cu zmeul”. Naturalmente, Chisinaul scoate in relief un minuscul fragment al Moldovei, conturat de ocupant si destinat sa subdivida statul omogen. Daca totusi el vrea sa se impuna! lasa sa abandoneze prestigiul de ascendenta, procedand barbateste: sa-si dezvolte individualitatea. Aceasta si constituie, de facto, morala prezentului opus.

Prospera grozav imperiul din jurul Chisinaului, de-a umplut lumea cu gastarbeiteri (unul din ilustrii prim-ministri ai RM ii eticheta candva „turisti”). Ziua in amiaza mare se prada plebea, nu cu japca, cu miliardele. Am ajuns ca se fura chiar mostenirea sacra a Patriei – identitatea. Unde s-a vazut ca un pasager fractionar sa uzurpe numele? Recent, pe strazile Chisinaului s-a ingramadit mai multa Moldova decat in perioada inrobirii sovietice. Auzind vociferand la dreapta si la stanga „statul Maldova /  iubesc Maldova” te crucesti, pe ne-vrute: cand au reusit neo-bolsevicii s-o UNIFICE?

In fapt, suntem tratati cu o gluma de prost gust. Dar nici ca merita Chisinaul atata cinste, iarta-ma Doamne. Din care motive, propun sa cautam impreuna calificativul veritabil pentru vanzatorul de neam. Sa fie clar de la prima privire: infidelul cutarica, pitulit talhareste pana nu demult sub un supranume ce nu-i apartine, realmente personifica…

Zi-i pe nume!

II. Teza.

De exemplu, pastrarea abreviaturei – RSSM, permite autentificarea aventurierului pe stil nou – „Respublicutea Stalinista Separatista Mulidavia (la caz, Maldova).

Descifrare:

a) Respublicutea (optiuni suplimentare: imperiu / hanat / califat / federation…) – Chisinaul nu are traditii statale, deci nu poate fi republica;

b) Stalinista – reprezinta totalmente rodul exportului kominternist de revolutie;

c) Separatista – aiureala „independentista” consacra dezbinarea plaiului. In fine, serveste ca model la izolarea Tiraspolului, Comratului…

d) Denumirea „Mulidavia” reflecta intocmai pozitia Chisinaului in constelatia Moscovei.

III. Alte idei?

12 iunie 2015

P.S.

In mod normal, orice concurs prevede un premiu. Unde-i filantropul, care ne-ar sponsoriza?

M.D.

Reclame

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: