EternaMoldova

Acasă » Dixi » Egoismul moldovenesc

Egoismul moldovenesc

Reclame

I

Nu cred să se găsească individul, care să infirme crunta rusificare din ținuturile moldovenești invadate. Cine ar indrăzni și pourquoi potlogăria? Argumente concludente există cât hăul. În afara reprimării fizice a indigenilor din interfluviul Nistru-Prut, ocupantul a recurs la interzicerea articulației etnice, ruguri de cărți, deportări, popularea intensivă cu nea-veniți…

O magnifică nedumerire atestă rezistența elementului autohton presiunii catenelor rosienești.

II

De ce nu s-a reușit deznaționalizarea fariseică?

Răspuns subiectiv – Egoismul moldovenilor răsăriteni e de vină.

Prin ce se exprimă acesta?

Prin angrenarea unei poziții extra-naționaliste.

Anume?

III

Asortată la vârful baionetei, mașinăria cotropitorului instaurează ambianța pro-rusă în ținut mușatin furat. Cu timpul, mioriticii chiar între sine, chiar în sânul familiei, discută preferențial sub muzica feudalului; ceea ce, la caz, alimentează patogenul subteran. Este dovedit științific că orice moldovean / român separat violent de vatră a fost constrâns să accepte o altă, decât cea natală, limbă.

Așa s-a deprins sclavul cu „rusea”, de nu-l hrăni… Să nu-și iubeasca cumva sorgintea? Ba dimpotrivă.

Atunci de ce aiurește în dictonul rus?

Da foarte simplu – să nu cunoască adversarul lacrima romană.

IV

Dau pe față „secretul” subzistenței în timp și spațiu a fenomenului.

De fapt, întâlnim o tactică ingenioasă, neghicită de venetici. În aroganța lor, ultimii se miră: vai, ce moldoveni „deștepți” am găsit aici! (cuvântul „români” se exclude, el provoacă alergie!)  Cât de bine ciripesc in limba rusă!

Concetățenii într-adevăr se bucură – la „Buna ziua!” aruncă un înverșunat „Ne ponial?” (N-am înțeles?) sau un răspicat „Zdrasti!” (Buna!). Concomitent, afirmă sus și tare cât „iubesc Maldova„.

Nu înteleg „eliberatorii” că sunt privați de potențialul însușirii idiomului oficial, zis eronat din traducere moscovită – de „stat”. Și nu dizgratia persoanei m-ar interesa, ci sistemul denaturat din interiorul mai noii „Mulidove”.

De altfel, ceea ce pentru colonizatori reprezintă „Maldova”, iar pentru unii chișinăuieni – „suverana / independenta și indivizibila” proto-respublicuțe (-?), pentru veșnicia neamului etalează secesiunea.

V

Formațiunea „Statul Republica Moldova” nu permite populației angajarea dialectului localnicilor. Și-a împânzit cu rusisme parcela desemnată de stăpân, atingând apogeul caricaturii cu unele afișe – „Presa / Пресса”. Foarte greu de pătruns nominalizarea în română, mai ales, cu o minte agresivă. Găsiți, spre exemplu, 10 deosebiri în mizeria post-comunistă din indicativul auto înspre ușa copilăriei mele: „Chișinău – Vânători / Кишинёв – Вынаторы”… Dovadă peremptorie că „moldo-ivăneasca” e de necucerit, pentru infantili se cere dublarea.

Guvernanții din Piața Marii Adunări Naționale nu percep că realmente promulgă o nesimțire totală față de „internaționaliști”. În anturajul rusificat peste masură, la umbra dictaturii moștenite, în sărăcie și subdezvoltare, nici la paștele calului nu vor articula aceștia nu că rumunește! măcar „maldavinești”.

Mai punem la cântar afișele ruso-, ruso-… ruso – moldovenești cu indicele autorităților, altor oficialități, din cel mai „mulidovinesk” cnezat. De regula, primul în horă e avansat int-rusul. Localnicul – pe locul doi… Uzul de fals cu „Maldova / Basarabia / țeara Maldovei / Chișinău – capitalea / inima Maldovei n-a adus cerul mai aproape, dar manifestă experiența la limită a nimicniciei.

Și atunci, ce impresii va culege un ruso- / turco- turisto în Chișinăul lipsit de cultura nationala?

Mare napastă pe capul pașnicilor plugari.

No ghiaure! Nu susține strașnicul statuleț obiceiul pământului, oamenii iși pierd încrederea în autorități.

Nici cea sărbătoare-!? din dreptul slobozit de suzeran sa-și exerseze pe sub garduri limba mumei sale, nu neagă ințeleapta povață – Dă, Doamne, mintea moldoveanul cea de pe urmă.

VI

Din cea parte, antrenând slavonisme lângă propria prispă, moldoveanul / românul arată dușmănie coloniștilor oplosiți în mediul său. Oprește goana, stimabile! Nu-i frumos și nu e etic să interzici lumii a gândi românește!

Nu faci bine omule, sarutând cu plecaciune mâna străinului, care a sechestrat Moldova.

Privește Universul – Calea renașterii este Demnitatea. Depășește robia, minciuna, trădarea… Anulează raportul de vasalitate, cântărește învățătura – „iubește-ți dușmanul” – acestea distramă spiritul innăscut și înlesnesc victoria răului.

Fii atente! Vorbind cu alogenii la tine acasă, dar și cu ai tăi, în limba rusă, îi injosești, îi disprețuiești. Apoi, nu le oferi rarisima ocaziune să învețe graiul locului.

Credința strămoșească spune: ajută-ți aproapele! Stimează, deci, interlocutorul și discută cu el în română. Numai astfel vor reuși cu toții să posede limba mănăstirii unde sălășuiesc.

VII

„Moldovenismul” constituie o RUȘINE națională

Moldova e dezbinată de agresor, iar oficialii Chișinăului nu se orientează la UNIFICARE. Cu mare regret, ei stăruie în falsul „Maldovei” de buzunar. Nu-i bai, căci demența „moldovenismului” răzbate din categorica lipsă a vestigiilor ce ar proba continuitatea Principatului pe lot chișinăuiean.

Or ești bolnăvioară, drăguță mioară?

Drăguțule bace! Să vină Cernăuții, cu Moldova lui. Cetatea Albă – încă o Moldovă. Insula Șerpilor, Transnistria, Ținutul Herța, Hotinul – atâta Moldovă risipită, Doamne! Dar toate la un loc și toate impreună, sunt Moldova lui Ștefan!

Karnaxî, că era să mă chiorască!

Se întâmplă uneori ca și în Iași să fie accidentat un moldovean-doi (http://www.bzi.ro/accident-cu-doua-victime-pe-trecerea-de-pietoni-foto-video-291682): „Doi tineri moldoveni au fost tamponați, ieri seara, pe o trecere de pietoni din Iași, notează bzi.ro.” .

Astfel se descopera – tocmai în Iași (!) – fosile ale moldovenilor-pitecantropi din mândra „capitale” a Chișinăului accidentat (am mai scris în postarea „Zece negri albisori” – https://eternamoldova.wordpress.com/2013/07/13/1577).

Doamne, să vezi / auzi și să nu crezi!

VIII

Și, de parcă n-ar fi îndeajuns prostia la superlativ, mai adaugă una:

– aceștia (băștinașii din pseudo-formațiune) – nu doresc restaurarea;

– aceia (băștinașii din Moldova / România) – nu ne vor acasă.

Constat cu regret că blajinul egoism moldovenesc s-a depașit pe sine însuși. Mentalitatea ex-bolșevică exclude naturalismul integral al spațiului Nistru- Carpatin.

Cu deosebire, limitarea Moldovei la dimensiunea conturată de cotropitor întunecă / va întuneca mințile nu numai generației actuale.

La dezolant epizod relevat, un bun amic, poetul M.Eminescu, șoptește la ureche: „Vai de biet român săracul! Îndărăt tot dă ca racul…”.

IX

Stringența refacerii patrimoniului uman și teritorial cheamă conștiința națională la ÎNTREGIRE! Datoria fiecărui pui de moldovean e să readucă Moldova în hotarele tradiționale: Nistru, Carpați, Dunărea și Marea Neagră!

Oare numai savantul N.Iorga observase că „România este unica țara din lume care este înconjurată de români”? Denunțarea pactului Molotov-Ribbentrop notifică necesitatea modificării granițelor postbelice pentru Romania.

Rezumat. Spațiul moldovenesc răpit să fie returnat – NECONDIȚIONAT-!!!

01.12.2017

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: