EternaMoldova

Acasă » Dixi » Deșertăciunea anti-unionismului

Deșertăciunea anti-unionismului

Reclame

Картинки по запросу principatul Moldova Prin Pacea de la București din 16 (28) mai 1812, Rusia Țaristă dezmembrează Țara Moldovei în două și pune pe harta politică a lumii întrebarea Basarabiei.

Pentru a deosebi de Moldova porțiunea estică ocupată, o denumește impropriu Basarabia. Numele e preluat de la secțiunea istorică a Basarabilor din sudul Moldovei (Chilia –Cetatea Albă – litoralul Mării Negre).

Către sfârşitul a.1807 – începutul a.1808, stabilirea frontierei ruso-otomane pe Dunăre era considerată de Imperiul Rus drept o condiţie indispensabilă în vederea eventualelor tratative de pace ruso-otomane. Rusia nutrea anexarea Moldovei şi a Ţării Româneşti.

Evenimentul „Basarabia” reflectă expansionismul Rusiei, care se declara „ocrotitor” al Principatelor Române. Doar rivalitatea marilor puteri europene nu i-a permis încorporarea ambelor Principate în componența imperiului. A rupt, cât a putut – interfluviul Nistru-Prut.

În alt mod, eram cu toții „rumeno-ruso-sovieticus”.

Poarta Otomană nu era în drept să cedeze Principatele sau porțiuni din Moldova. Deși vasală Porții Otomane, Moldova nu fusese cucerită de către turci și a rămas – formal-! o formațiune statală liberă. Firmanele sultanilor („ahidnamele” / „capitulații” – de la divizarea actelor în capitole) stabileau principii de bază ce determinau autonomia internă a Țărilor Române.

„Sinceritatea” Turciei o dovedesc, cel puțin, cazurile de asasinare a domnilor Moldovei Ioan Vodă cel Cumplit (1572-1574) – lupta de lângă lacul Cahul și Grigore III Ghica – ptrotestul împotrivă raptului Bucovinei (1774).

Comunitatea etnică, istorică și de cutumă a Principatelor Române o cunoștea o altă „eliberatoare” – Împărăteasa și Autocrata tuturor rușilor Ecaterina a II-a (născută Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst).

Pe la începutul anilor 1780, aceasta vedea Moldova și Țara Românească Unite-!? Unul din copiii Curții Imperiale purta deja eșarfa cu inscripția „Principe al Daciei”.

Nu unirea cu „Statul Rhode Island și al Plantațiilor Providence” (cel mai mic ca suprafață stat din componența SUA, având totodată cel mai lung nume oficial) vizează moldovenii, când aspiră Unirea, ci eliminarea unei fărădelegi.

Nu unirea unor subiecte de sine stătător – că nu suntem așa ceva! se cere în cazul nostru, ci Unirea fragmentelor risipite violent ale unui TOT, ale unui Întreg, care este Moldova / România sfârtecate de agresor.

Deci, nu unirea cu „Republica Serenisimă San Marino” – unul din cele mai mici state independente din Europa sau cu altcineva, de undeva, cumva, ci reparația nedreptății făcută acum 200 de ani Moldovei înseamnă UNIREA .

Încheiat între Imperiile Rus și Otoman, Tratatul de pace de la București din 1812 devine invalid odată cu dispariția subiectelor semnatare. Respectiv, URSS-ul nu avea, iar Federația Rusă nu are nici o pretinsă motivație în vederea menținerii hotarului de pe Prut.

Continuarea statalităţi de sorginte kominternistă pe pământ moldovenesc sechestrat constituie o crimă împotriva tradiției naţionale, împotriva Universului.

Moldova / România își așteaptă REÎNTREGIREA binemeritată!

20 august 2018

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: