EternaMoldova

Acasă » About

About

Reclame

Bine ati venit la pagina mea!

Site-ul constituie o aventura pur personala – antrenata pe visul de renastere a Patriei – si e axat in exclusivitate pe constiinta nationala. 

Sub unghiul de vedere al moldoveanului oriental, sunt ferm convins de necesitatea propovaduirii Istoriei adecvate a unui popor dezbinat violent si ruinat. Caci atat de crunt am fost noi indobitociti pe parcursul a celor deja peste 200 de ani de instrainare silnica, ca e de mirare cum de a mai ramas viu – si inca palpaie ! – credinta ca suntem ceea ce suntem si nu ceea ce ne-a vrut cotropitorul. Cu regret, pentru unii din „mioritici” putin conteaza ca Moldova a constituit – intru salvare (!) – statul modern Romania. Acesta si este, in fapt, rezultatul direct al politicii colonialiste. Desi romanismul Principatului constituie dovada cea mai peremptorie a salvagardarii noastre ca neam in Istorie. Conteaza mult insa mentalitatea implantata bastinasilor (din geografia rupta, faramitata) de agresor: pe unii i-au rapit / furat /sechestrat /impuscat / arestat / expulzat / ridicat; pe altii i-au descoperit drept „rusi” / „ucraineni„; pe ceilalti i-au declarat „moldo-ivani„, mai si diminuandu-i la nivel de minioritate fata de colonistii adusi; pe toti impreuna, instruindu-i in calitate de dusmani invederati ai notiunii de „roman„. 

***

Doua idei tampite stau la baza:

1. sa vad Moldova integrata;

2. obtinerea unui eventual profit din mazgaleala intreprinsa.

***

Site-ul e in stadiu de creare.

Ideile pozitive, vizavi de aranjament, sunt salutabile.

Haideti, impreuna, sa realizam o cauza comuna.

Oricine poate contribui spiritual / material.

Zice-o vorba: unde-i unul, nu-i putere…

***

Stimate vizitatorule, convinge-te!

Mandra Tara de odinioara a Moldovei sangereaza astazi, fiind sechestrata nu in doua, nu in trei, nu in patru si nu in cinci, ci tocmai in sase fragmente:

1 – Moldova istorica;

2 – nordul Bucovinei, cu Tinutul Herta;

3 – nordul Basarabiei – orasul Hotin si tinutul omonim;

4 – Transnistria;

5 – Bugeacul-vechea Basarabie, cu plasele Reni, Bolgrad si Ismail, Cetatea Alba cu podgoriile din imprejurimi si Insula Serpilor cu o parte a deltei Dunarii;

6 – Republica Moldova.

***

Semnul meu de intrebare catre inteleptele autoritati din cel de-al „sprezecelea” stat romanesc: Care din fragmentele sfasiate etaleaza cea mai autentica „Maldova„? 

***

In context identic. Cum de-a indraznit cronicarul Miron Costin sa aseze altfel, decat permite Parlamentul Republicii (anterior, veghea partidul), vechile noastre hotare: „Hotarăle Dachiei, dispre răsăritŭ ieste Nistrul apa, la istoricii cei vechi Tiras, iară dispre amiadzădzi Marea Neagră şi Dunărea, dispre apus Panoniia, acum Ţările Budii, dispre miazănoapte Morava şi Podolia în Crăiia Leşască, unde ieste şi Cameniţa. Suntŭ o samă de istorici carii dau şi Podolia şi câmpul peste Nistru pănă la apa Buhului şi peste Dunăre, Misiile amândoao, cărora le zicem noi acum Dobrogea şi o parte de Iliriia, să fie fostŭ de Dachiia.” (M.COSTIN. 1632-1691. De neamul moldovenilor. Capul al treilea. De Dachiia)

Iata imperativul ce consolideaza promulgarea cat mai ampla in interfluviul Nistru-Prut a campaniei de recuperare a Adevarului.

***

Dezideratul abordat imi permite sa resping aprioric orice eventuale apostrofari legate, chipurile, de emotii in luare de atitudine. Dar chiar si de la inaltimea sentimentelor, ma intereseaza indeosebi partea factologica a evenimentelor

 ***

Educatia comunista a basarabenilor din jurul satului Vanatori, raion Nisporeni (sub Ungheni), insirata totalmente pe minciuna si scorneli ideologice, a rezultat cu ratacirea sufleteasca a multime dintre bastinasi. Inteaba-i, si multi vor sustine incapatinat ca Basarabia incepe si se termina la 2 km distanta de Straseni. Ismailul, Chilia, Cetatea Alba, Hotinul si alte vechi localitati moldovenesti  cu mult inainte de era noastra – au radacina slavona (Da s-ar putea altfel!?). „Maldova” lor se intinde exact atat, cat le permite int-rusul. O gaselnita extraordinara pentru potentatii zilei. Exemplu – Academia de Stiinta locala a si preluat lejer firul, intitulandu-se vajnic „a Moldovei” – http://www.asm.md -!? (accesat in iunie, 2013). 

Intr-adevar, de ce, nu?

Din alta parte, daca o denumesc flacaii „Academia de Stiinte a Planetei Miercur„, se schimba ceva? Se consuma doar – a cata oara? – intelepciunea prea-cunoscutului proverb „Capul plecat sabia nu-l taie”.

Uite ca si  indicativul „MD” de pe tablitele de inmatriculare auto nu se vrea „RM”– observati? – cum au statuat  „alesii” la art.1 din Constitutie.

In aceeasi ordine de idei, nu suporta nici o critica postulatul despre „capitala” Moldovei, slavitul oras Chisinau. 

Si multe alte gogonele si gogonete, una mai deochiata decat alta. Halal inovatii si propasire.

***

Important. Prin postarile publice de pe blog nu intentionez sa aduc atingere demnitatii sau imaginii vreunui subiect. Din care motive, in lucrarile personale am recurs adesea la ironie, pamflet si umorul negru. Oricum, omul destept va intelege ce-am vrut sa spun.

In rest, sanatate la toata lumea.

***

Crezul moldovenilor e  una – Moldova, consacrata de Dumnezeu

Moldova

***

Pe langa Hora Unirii, mai e si un Cantec de Unire – http://www.youtube.com/watch?v=NzI7Q9jBG7Q

***

Pagina facebooc: Mihai Dascalu Ot Vanatori

Relatii –  e-mail: dascalu.mi@gmail.com; RM. Chisinau. GSM-069693437.

Va multumesc,
Mihai Dascălu / Chisinau

 md59 – ot Vanatori / Nisporeni

Reclame

Un comentariu

  1. harlau625 spune:

    Regret că trebuie să va spun, însă harta Moldova la 1483 din primul dv. articol este incorectă. Cotnari nu a fost niciodată ținut al Moldovei! Ținutul Hârlău nu a avut niciodată teritorii peste Prut. Lipsește ținutul Cârligătura, cu capitala la Târgul Frumos. Entuziasmul nu poate înlocui adevărul istoric. Apreciez totuși intențiile dv. de a prezenta istoria Moldovei. Mă găsiți aici http://www.harlau625.wordpress.com . Mult succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: